Közélet

Itt az egydózisú vakcina

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA szakértői panele pénteken este jóváhagyásra javasolta a Johnson and Johnson belga leányvállalata, a magyar vonatkozásokkal is bíró Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, Covid–19 elleni védőoltás engedélyezési kérelmét. Végleges pozitív elbírálás esetén ez lesz az Egyesült Államokban engedélyezett harmadik védőoltás a betegség ellen a Pfizer–BioNtech és a Moderna vakcinái mellett – írja az index.hu.

Ez utóbbi kettő már Magyarországon is elérhető, a Janssen oltása azonban több szempontól is jelentősen különbözik az eddigiektől. Elegendő ugyanis belőle egy dózist beadni, így egyrészt jelentősen lerövidül a védettség kialakulásához szükséges idő, másrészt logisztikailag is nagy könnyebbség, hogy nem kell a többi vakcinához hasonlóan a második adag beadását megszervezni. Ez könnyen belátható előny, mivel sok millió ember mozgatásáról van szó.

A TERJEDÉS MEGELŐZÉSÉRE IS ALKALMAS LEHET

Ennél is fontosabb lehet azonban a másik, a többi vakcinához képest új tulajdonság: az FDA és a gyártó által szerdán közzétett adatok alapján a vakcina ugyanis 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását is, ami arra utalhat, hogy a védőoltás nemcsak a betegség, de a terjedés megelőzésére is alkalmas lehet. A New York Times elemzése szerint ez pedig alapvető változásokat hozhat a mindennapi megszokott élethez való visszatérésben, mivel a fertőzés terjedését elsősorban a tünetmentes egyének okozzák. 

45 EZER PÁCIENSEN VIZSGÁLTÁK A VAKCINÁT

A vakcinát 3 földrész 8 országában, összesen 45 ezer páciensen vizsgálták, így hatásairól és esetleges mellékhatásairól is hatalmas mennyiségű információ áll rendelkezésre. A vizsgálat alatt egyetlen beoltott beteg sem hunyt el Covid-19 következtében, ezen felül a vakcina az Egyesült Államokban beoltott betegek körében 86 százalékos védelmet, valamint Dél-Afrikában 82 százalékos védettséget nyújtott, ami szintén fontos az ott terjedő mutáns vírusvariáns miatt.

Mindeközben készül a magyar vakcina is:

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb