Közélet

Palkovics László: 2022 végére lesz koronavírus elleni magyar vakcina

A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben – jelentette be Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara székházában tartott sajtótájékoztatón.

2022 VÉGÉRE LESZ KORONAVÍRUS ELLENI MAGYAR VAKCINA

2022 végére lesz koronavírus elleni magyar vakcina – erősítette meg a sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán, a DE rektora. Jelezte: konzervatív technológiával inaktiválják a vírust, ebből már négy liter áll rendelkezésükre, és túl vannak az állatkísérleteken. A professzor hozzátette: a változékony kórokozókhoz is gyorsan tudnak majd alkalmazkodni, a leendő gyártással egy hónap alatt tudják majd követni az új mutációkat. Különlegességként említette a rektor, hogy nemcsak antivirális, hanem antibakteriális vakcinákat is gyártanak majd Debrecenben. Szavai szerint a “magyar covid-gyár” nemcsak az országot, de Kelet-Közép-Európa lakosságát is képes lesz ellátni vakcinákkal.

Fotó: koronavirus.gov.hu, képünk illusztráció

PALKOVICS LÁSZLÓ SZERINT A MAGYAR VAKCINÁT VÁRHATÓAN NAGYOBB KÖZBIZALOM ÖVEZNÉ, MINT AZ IMPORTÁLT TERMÉKEKET

Elmondta, a kormány döntése értelmében Nemzeti Oltóanyaggyárat, és kifejezetten a Covid elleni oltóanyag gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre, utóbbiban a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésében fejlesztés alatt álló oltóanyagot gyártják majd. A tárcavezető szerint a magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezné, mint bármely importált terméket.

Fotó: december utolsó előtti napján megérkezik a Pfizer-vakcina Szegedre, forrás: SZTE.

A KORMÁNY NEMZETGAZDASÁGI SZEMPONTBÓL KIEMELT JELENTŐSÉGŰVÉ NYILVÁNÍTOTTA A BERUHÁZÁSSAL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI HATÓSÁGI ÜGYEKET

A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint lesz, ebből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba kerül. A kormány a gyorsabb építkezés és a gyártás mielőbbi megkezdése érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházás megvalósulásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket – tette hozzá a miniszter.

Fotó: MTI/Komka Péter, képünk illusztráció

FONTOS, HOGY A VAKCINA A NEMZETKÖZI PIACON IS VERSENYKÉPES LEGYEN

Palkovics László elmondta, hogy az új gyártási és fejlesztési bázis, kutatási és termelési potenciál Debrecenben, az egyetem tudományos, kutatói tapasztalataira, szakembereire épülve valósulhat meg, és fontos elvárás, hogy a termékek a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek. Közölte: az oltóanyaggyárat a Debreceni Egyetem által e célra alapított gazdasági társasága fejleszti, a gyár egyetemi tulajdonban marad. Az idei feladatokra mintegy 17 milliárd forint költségvetési forrást biztosítanak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb