Közélet

Mától tilos a hálapénz Szegeden, vigyázz, még börtön is lehet belőle!

Új időszámításra ébredtünk: március 1-től hivatalosan is megtörténik a régóta sürgetett korszakváltás a hazai (és így a szegedi) egészségügyben. Kikerül a rendszerből a hálapénz, emelkednek az orvosbérek, valamint a döntéshozói szándék szerint méltóbb, egyben átláthatóbb viszonyok jönnek létre a szektor életében. Vannak dolgok, melyekről nem árt, ha tudsz: mától bűncselekménynek minősül, ha hálapénzt adsz, a legrosszabb esetben akár egy év (!) börtönbüntetést is kaphatsz érte. Az Index.hu gyűjtését szemléztük.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, tavaly novemberben elfogadott törvény március 1-től alapjaiban szabja át a hazai egészségügy rendszerét. A mától életbe lépő egészségügyi szolgálati jogviszony új szabályokat hoz az ágazatban, köztük:

  • az orvosok és az egészségügyi dolgozók kötelező kirendelhetőségében;
  • az orvosbérekben;
  • a hálapénz ügyében;
  • a másod- és harmadállások kérdésében;
  • összességében abban, hogy az egészségügyi dolgozók milyen feltételekkel és mikor vállalhatnak munkát magánpraxisban;
  • a kollektív szerződéseket és az alapbéren túli juttatások, például az ügyeleti díjak dimenziójában;
  • a szabadságok kiszámolásában.

HÉTFŐ ÉJFÉLIG ÍRHATJÁK ALÁ A SZERZŐDÉSEKET, SZEGEDEN 300 ORVOS JELEZTE: NEM FOGJA MEGTENNI

Hétfő éjfélig az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményekben dolgozók még aláírhatják a szerződésüket, amely belépteti őket az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba. A szakmai becslések szerint pár ezer fős lemorzsolódás várható a majdnem 140 ezres összlétszámú állami egészségügyi szektoron belül. Szegeden mintegy 300 orvos jelezte, nem hajlandó aláírni a szerződést.

Pénteken két körben is összehívta őket a Szegedi Tudományegyetem és a Klinikai Központ vezetése, azonban a HVG úgy tudja, hogy az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat. Ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől megáll az élet a szegedi klinikákon.

A törvényi szabályozás egyszerűen rendelkezik: aki nem írja alá a szerződését, annak automatikusan megszűnik a közalkalmazotti viszonya, vagyis ha nem is örökre, de ezzel egyértelműen búcsút int a hazai közfinanszírozott egészségügynek. Ettől a nem aláírók még minden további nélkül vállalhatnak munkát a magánegészségügyben, kérdés, hogy a privát szektornak az ország különböző régióiban mekkora a munkaerő felszívó kapacitása.

MÁTÓL BŰNCSELEKMÉNYNEK MINŐSÜL, HA HÁLAPÉNZT ADUNK

Mától a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) ellenőrzi az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását. Egy olyan újonnan létrejött, 50 fős főosztályról van szó, amelynek munkatársai azt tesztelik, hogy az orvos, valamint a többi egészségügyben dolgozó elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt, vagy él-e más felajánlott jogtalan előnnyel. 

Ha valakit tetten is érnek, az NVSZ hálapénzre specializálódott csoportja feljelentést tesz, majd innen minden ügy egyedi elbírálás alá esik, az ítéletet végül a bíróság mondja ki. A hálapénzt elfogadót akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. A betegeket elvileg nem fogják vizsgálni, legalábbis nem az NVSZ munkatársai.

Azzal azonban mindenek előtt érdemes tisztában lenni, hogy a hálapénz adása vesztegetésnek, azaz bűncselekménynek minősül. A betegek ellen ugyanúgy büntetőeljárás indul, ha feljelentés érkezik a nyomozóhatósághoz. Az orvosokat, egészségügyi dolgozókat nem terheli feljelentési kötelezettség. A hálapénzt adó páciens egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.

HA MÉGIS SZERETNÉD MEGKÖSZÖNNI, ÍGY TUDOD

De mi a helyzet, ha mégis szeretnél köszönetet mondani?

Marad a…

  • hangos köszönöm,
  • ökölpacsi,
  • egy sör a sarki krimóban (ha majd újra nyitva lehet).

Komolyra fordítva a szót, a jelenlegi szabályok szerint egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami jóindulatúan felkerekítve 9 ezer forint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb