Közélet

KSH: 5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye 2020-ban, 1995 óta csak egyszer volt rosszabb évünk

A KSH közzétett adatai szerint 2020-ban 5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, 1995 óta csak egyszer, 2009 -ben volt tapasztalható nagyobb visszaesés az ország gazdaságában. A Központi Statisztikai Hivatal a recessziót legnagyobb részben a tavaszi lezárásokkal és a szolgáltató szektor részleges leállásával magyarázza, olvasható a HVG cikkében.

5,1%-OS A GAZDASÁG VISSZAESÉSE AZ ADATOK ALAPJÁN

Február közepén, a KSH első közzétett becslésében 5,1 százalékos visszaesésről volt szó. A statisztikusok már akkor közölték, hogy a megszokott minimális változtatásnál jóval nagyobb is lehet a különbség, amikor részletesebb számokat közölnek, a járvány ugyanis olyan gyors változásokat okozott a gazdaságban, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak. Drasztikus változás ugyan nem lett az első becsléshez képest a most megjelent másodikban, de megesik, hogy egy kicsit később módosítják a számokat, ahogy precízebb alapadatok érkeznek be.

AZ 5,1%-OS VISSZAESÉS TÖBB ÉRTÉKBŐL TEVŐDÖTT ÖSSZE

A jelenlegi becslésben már azt is közzétették, hogyan állt össze ez az 5,1 százalékos visszaesés: a mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,7, az iparé 4,8, az építőiparé 9,4, a szolgáltatásoké 4,8 százalékkal lett kisebb, mint 2019-ben. Összességében a szolgáltató szektor 2,7, az ipar 1,0, az építőipar 0,5, a mezőgazdaság pedig 0,2 százalékpont esést indokol az 5 százalékos GDP-csökkenésből. A háztartások fogyasztása 2,6 százalékkal csökkent 2019-hez képest, az utolsó negyedévben pedig 4,2 százalékos visszaesést mértek, írja cikkében a HVG.

KSH: AZ ELSŐ HULLÁM ALATTI BEZÁRÁSOK ÉS A SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR LEÁLLÁSA HÚZTA IGAZÁN MÉLYRE A GAZDASÁGOT

A KSH szerint az első hullám alatti lezárások és a szolgáltató szektor leállása húzták igazán a mélybe a gazdaságot. Csak az utolsó negyedévben 51,1 százalékos visszaesést mértek a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén, a szállításban és raktározásban pedig 20,0 százalékosat, a kereskedelem pedig alig 0,1 százalékkal tudott növekedni. Abban, hogy „csak” ekkora lett a recesszói, nagyon komoly szerepe volt annak, hogy a gyárakban a tavaszi leállásokat felhasználták arra, hogy átálljanak a szigorúbb járványügyi előírásokra, így az ősszel már nyugodtan folyhatott a munka, ugyan visszaesés volt, de sokkal kisebb, mint tavasszal.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb