KözéletNem kategorizált

Müller Cecília: már gyors lefolyású megbetegedéseket is tapasztalnak

Óriási tempóban halad előre a koronavírus-járvány. Láthatjuk, hogy a fertőzöttek száma egyre növekszik – kezdte Müller Cecília a beszédét az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos felsorolta az elmúlt 24 óra adatait, és jelezte: már gyors lefolyású megbetegedéseket is tapasztalnak, amelyek szinte órákon belül fejlődnek ki, a tünetek kezdete után nagyon súlyos formát öltenek, és rögtön kórházi kezelésre van szüksége a betegnek. Müller Cecília továbbá mindenkit kért, hogy oltassa be magát: “akinek füle van, hallja meg, és azokra hallgasson, akik a bizonyítékokon alapuló információkat adják tovább” – mondta.

MINDEN OLTÓANYAG HATÁSOS

Mindegyik oltóanyag hatásos, a súlyos szövődmények kialakulását, a kórházba kerülést meg tudja akadályozni. Jelenleg ez a legelső szempont a koronavírus-járvány dinamikusan felfutó szakaszában. Nemcsak az esetszámok növekednek rohamosan, hanem a súlyos esetek száma is – figyelmeztetett Müller Cecília, és emlékeztetett, hogy 6071 beteget ápolnak kórházban. 581-et pedig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Legyen ez intő jel, hogy ne hezitáljunk, ha oltásra hívnak – fűzte hozzá.

JELEN VAN A BRIT MUTÁNS

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon is jelen van a brit mutáns, és megtalálták a dél-afrikai variánst is, amelyet eddig öt esetben mutattak ki. Felidézte az AstraZeneca- és Pfizer-vakcina hatékonyságáról szóló brit kutatást és jelezte, „türelmetlenül várják”, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját. Utóbbi adatait kiválónak nevezte.

721 EZER EMBERT OLTOTTAK BE EDDIG HAZÁNKBAN

Magyarország az Európai Unióban a harmadik helyen áll az átoltottság szempontjából. Már több mint 721 ezren kapták meg az oltás első dózisát, valamint 252 847-en már a másodikat is – jelezte György István miniszterelnökségi államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a sajtótájékoztatón. Mint mondta, A cél, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást, így húsvét körülre minden regisztrált megkapja az első dózist. “Jelenleg nincs lehetőség beoltani mindenkit egyszerre, aki kérte. A rendelkezésre álló vakcinákkal minél gyorsabban és minél többet kell oltanunk” – mondta György István. Emiatt kevesebbet fognak tartalékolni is, a jelenleg rendelkezésre álló összes vakcinát arra használják, hogy minél többen megkaphassák az első dózist. 

Fotó: kpe.hu

FOLYTATÓDIK AZ OLTÁS, NAGYOBB AKCIÓT TERVEZNEK

Az oltási hetek – folytatta György István – szerdától szerdáig tartanak, így a most bejelentett oltási terv március 3-tól március 10-ig tart. Jelenleg úton van a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyaga a kórházi oltópontokra, a Modernáé és a kínai vakcina pedig a háziorvosokhoz. A ma érkezett 114 660 Pfizer-vakcinát kiszállítják a kórházi oltópontokra, ahová a háziorvosok a hozzájuk tartozó időseket küldhetik. Súlyozott arányban kapják jelenleg a kórházak és a háziorvosok a vakcinákat. Hétvégén, március 6-án és 7-én nagyobb oltási akciót terveznek az előbbi csoport számára. Az érintettek sms-t fognak kapni, amikor sorra kerülnek. Folytatódnak a második körös oltások is, ezen a héten 49 180 második dózis beadása következik, így összesen 395 ezer regisztrált időst tudnak beoltani a héten, következő hét szerdáig. Ebből 250 ezer kínai vakcina, 30 ezer Moderna- és 115 ezer Pfizer-vakcinával lehet oltakozni. 

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb