Szegedi Arcok

Duda Ernő szerint mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Mindegy, hogy az első és második alkalommal ugyanazt az oltást kapja-e a páciens, vagy egy másikat – mondta Duda Ernő a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzora a Keljfeljancsiban. Az immunológus szerint az mRNS-alapú oltások keverhetőek a vektorvakcinásokkal – írja a HVG.

Az immunológus szerint az AstraZeneca és a Szputnyik V vektorvakcinák keverhetőek. Úgy fogalmazott: az eredmény ugyanaz lesz, ha valaki az egyiket kapta elsőnek, a másikat pedig másodiknak.

KEVERHETŐ AZ MRNS-ALAPÚ A VEKTORVAKCINÁKKAL?

Duda ennél tovább is ment, úgy gondolja, hogy az amerikai, mRNS-alapú Pfizer–BioNTech és Moderna vakcinák is keverhetőek a vektorvakcinákkal. Azzal magyarázta mindezt, hogy egy messenger alapú oltás az embert az S-fehérje ellen immunizálja. Ha ezek után egy vektorvakcinát kap, az a vektor és az S-fehérje ellen immunizál: ez a fehérje lesz az, amit emlékeztet az oltás, ez ellen alakul ki az igazán hatásos védettség. A két oltástípus között az S fehérje tehát a közös nevező – mondta.

A Duda Ernő által elmondottakkal kapcsolatban egyébként már zajlanak a kutatások a Nature cikke szerint is. A teljes beszélgetést pedig itt tudod megnézni:

Forrás: HVG

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb