Közélet

Gulyás Gergely: bezárják az üzleteket, az óvodákat és az általános iskolákat! Kormányinfó, élőben a Szeged365.hu-n (frissítve)

A kérdés már csak egy: vajon lesz-e lezárás Húsvétig? Az Index értesülései szerint a teljes országot lezárhatják, ami azt jelenti, hogy a következő napokban bezárhatnak az iskolák, óvodák, üzletek. Várhatóan ezeket a részleteket ismerteti a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nézd nálunk élőben, kezdés 11-kor!

A videós stream mellett folyamatosan frissülő szöveges tudósítással is jövünk!

AZ ELŐZMÉNYEK: A VESZÉLYHELYZET MEGHOSSZABBÍTÁSÁTÓL GALGÓCZI ÁGNESEN ÁT A MA REGGELI, KATASZTROFÁLIS SZÁMOKIG

“Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat és bevezetni az online oktatást” – dobta fel a labdát Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője. A kijelentés óta rengeteg szakértő szólalt meg a témában, Müller Cecília pedig szerdán azt mondta, a délutáni kormányülésen dönthetnek az ügyben. A Kormányzati Tájékoztatási Központ ma délelőtt 11-re Kormányinfót hirdetett, ami egyet jelent azzal, hogy újabb bejelentések jönnek.  

REKORD POCSÉK SZÁMOK, MA REGGELRE

Ha a csütörtök reggeli adatsoron múlik, sok jóra nem számíthatunk. Sötét nap a mai, megdőlt a fertőzöttek napi számának 2021-es rekordja: 6278 új esetet regisztráltak az országban.

EGY ÚJABB HAPPY CIKK AZ INDEXTŐL

Teljes zárlatot rendelhet el a kormány Húsvétig a koronavírus-járvány miatt – írta ma reggel, meg nem nevezett értesüléseire hivatkozva az Index.

Reméljük, nincs igazuk, 11-től eldől.

SZÖVEGES, ÉLŐ TUDÓSÍTÁSUNK A KORMÁNYINFÓRÓL

A jól megszokott csúszással, 11:25-kor elindult a mai Kormányinfó, a pulpituson Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Szentkirályi Alexandra kommunikációért felelős kormánybiztos, kormányszóvivővel.

Lássuk a medvét!

A REPRODUKCIÓS RÁTA AZ EGYIK LEGERŐSEBBB EURÓPÁBAN, A HARMADIK HULLÁM NAGYON ERŐS

Gulyás Gergely elmondta, a kormány ma is ülésezik, eddig a következő döntések születtek. A legfontosabbak már megvannak – mondta Gulyás Gergely. Mint mondta, a számok világosak.

A tendencia növekszik, az elmúlt napokban járványügyi szakemberekkel és matematikusokkal egyeztettek, mielőtt meghozták a döntéseket. A terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta az egyik legerősebb Európában. A harmadik hullám nagyon erős, mondta a miniszter.

SÖTÉT NAP A MAI: BEZÁRJÁK AZ ÜZLETEKET, ÁLTALÁNOS ISKOLÁKAT, ÓVODÁKAT

“Azt javasolták, hogy szigorú korlátozásokat vezessünk be, néhány döntést már meg is hoztunk” – kezdte Gulyás Gergely. Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárják. Az üzleteket március 8-tól 22-ig bezárják, két hétre. Élelmiszerbolt, drogéria, patika, benzinkút kivétel.

TÉTELESEN, AZ ÖSSZES BEJELENTÉS

Tételekbe szedve, ezeket mondta a miniszter:

  • Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják.
  • Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy.
  • Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései zárt kapuk mögött tarthatók csak meg. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység lehetséges, másfél méteres távolságtartással.
  • Minden munkaadót arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében.
  • A már létező szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást- és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia.

MÁRCIUS 22-TŐL ÉRKEZIK A NYITÁS

A nyitás már március 22-vel meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten – mondta el Gulyás Gergely, aki arra kért mindenkit, aki tud, vegyen részt a nemzeti konzultációban, mert számítani fog a nyitásban a magyarok véleménye. A nemzeti konzultációt még március 15-ig lehet kitölteni. 

GULYÁS SZERINT BÍRNI FOGJA AZ EGÉSZSÉGÜGY

Az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka aláírta az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, így továbbra is biztosított az egészségügy működése Gulyás Gergely szerint. A miniszter ezen a ponton kiemelte, hogy már nem része a rendszernek a hálapénz intézménye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb