Közélet

Pláza bezárás? Online oktatás? Hamarosan megtudjuk, hogy döntött a kormány

“Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat és bevezetni az online oktatást” – dobta fel a labdát Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője. A kijelentés óta rengeteg szakértő szólalt meg a témában, Müller Cecília pedig szerdán azt mondta, a délutáni kormányülésen dönthetnek az ügyben. A Kormányzati Tájékoztatási Központ ma délelőtt 10:30-ra Kormányinfót hirdetett, ami egyet jelent azzal, hogy újabb bejelentések jöhetnek.  

BALJÓS ÁRNYAK: A BETERVEZETT NYITÁSBÓL VÉGÜL ZÁRÁS LEHET

Míg február elején egy két lépcsős, március elejétől tervezett nyitásról beszélt Gulyás Gergely, a sors (és a koronavírus) nagyon átírta a forgatókönyvet. Nyakunkon a harmadik hullám, a napi fertőzöttek száma újra 4000 felett tombol, a veszélyhelyzetet nemrég 90 nappal, a korlátozásokat pedig további bő két héttel hosszabbították meg.

Először Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője vetette fel, hogy az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva, illetve megfontolandó lenne, hogy digitális oktatásra álljanak át az alsó tagozatokban is. A szakember szerint már egy kéthetes lezárás is hatékony lehet a járvány megfékezésében, és ezzel időt lehetne nyerni az oltások beadására.

Az operatív törzs úgy reagált, hogy folyamatosan nyomon követik a járvány adatait, és ha szükséges, lépni fognak. A kormányzati kommunikáció is szép lassan fordult az elmúlt napokban: a nyitás lehetséges formájáról szóló vita helyett a lezárások lehetősége került szóba. Az utóbbi napokban a gyakran használt kormányzati járványszakértők is egy esetleges szigorításnak ágyaztak meg:

Orbán Viktor múlt pénteki interjújában már elismerte, hogy “vannak javaslatok a szigorításra, majd meglátjuk a következő napok fényében, hogy kell-e szigorítanunk vagy nem”. Azóta 5 nap koronavírus-adatai lettek ismertek, és sajnos nem hoztak csodát, sőt, az előre várt gyorsuló pályán halad a járvány.

KIVITELEZHETETLEN A TELJES PLAZA-ZÁR

Az utóbbi időben nem zajlott egyeztetés a döntéshozók és az érintetteket képviselő Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) között az esetleges további szigorításokról – válaszolta az Index kérdésére Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. A shopping centerek vezetői a napokban folyamatosan a szövetséget kérdezik, hogy ők rendelkeznek-e már bővebb információval, várható-e a közeljövőben újabb korlátozás a plázák működésében.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára azt is felveti, hogy maga a teljes plázazár nem valósítható meg, miután az összesen 138 magyar bevásárlóközpont szinte mindegyikében található létfontosságúnak számító élelmiszerüzlet, gyógyszertár, posta, bank és drogéria. Ezek sokszor különböző szinteken vagy akár épületekben, tömbökben foglalnak helyet, így nyitva kell tartani az összes plázafolyosót, bejáratot.

A PDSZ AZ ISKOLÁK BEZÁRÁSÁT KÖVETELI

Levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya, hogy rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén a koronavírus-járvány miatt.

A szakszervezet pénteken, az MTI-hez is eljuttatott levélében ezt azzal indokolta, hogy az intézmények nagy része már érintett valamilyen formában a járványügyi intézkedésben: egyre több intézményben kell részlegesen vagy teljesen zárást elrendelni, és egyre több pedagógus betegszik meg, kerül kórházba. A vírus új variánsairól érkező információk szerint pedig nemcsak a dolgozók egészsége van fokozott veszélyben, hanem a tanulók és hozzátartozóik biztonsága is – értékelték.

Ismertették, hogy a pedagógustársadalom átlagéletkora 54 év, és sok közöttük a krónikus beteg, az oktatási intézmények munkavállalói ennek ellenére nincsenek kiemelt helyen az oltási programban, ezért oltásuk nem is történt meg.

CSÜTÖRTÖK DÉLELŐTT KIDERÜL, HOGYAN DÖNTÖTT A KORMÁNY

Egy valami biztos: 10:30-tól jön a mai Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra bejelenti, hogyan döntött tegnapi ülésén a kormány. Élőben fogjuk adni a stream-et, nézd nálunk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb