Közélet

Továbbra is a világ legjobb egyetemei között van a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem a QS összegyetemi világrangsorában Magyarország legjobb egyeteme, mely a most megjelent, 2021-es tudomány- és szakterületi listákon is kiválóan szerepelt. A március 3-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján, magyarországi viszonylatban, az SZTE több szakterületen is dobogós helyen végzett a brit Quacquarelli Symonds listáján. Összességében a világ felsőoktatási intézményeinek top 2 százalékában szerepel – áll az egyetem közleményében.

A felmérés összeállítói 5 tudományterület és 51 szakterületet vizsgáltak meg, melyben 1453 felsőoktatási intézményt rangsoroltak. A listák összeállításakor figyelembe vették – szakterületenként eltérő súlyozással – az akadémiai szféra és a munkáltatók értékeléseit, valamint a tudományos munkák idézettségét jellemző két mutatót: az egy műre eső idézetek számát és a Hirsch-indexet. 

Forrás: u-szeged.hu

DOBOGÓS HELYEK SOKASÁGÁT VITTE EL AZ SZTE

A Szegedi Tudományegyetem a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában az élet- és orvostudományok tudományterületén, tavalyhoz hasonlóan, a 451-500. helyezést érte el, mellyel dobogós helyet szerzett magának. A szegedi universitas a tudományterületek közül itt teljesített a legerősebben, melyhez hozzájárult az is, hogy az ide tartozó orvostudományi szakterületen a prominens 351-400. helyen végzett az intézmény. Emellett – az említett tudományterületen belül  – idén ismét bekerült a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szakterületet vizsgáló tematikus listára a 351-400. helyen. A biológiai tudományokban pedig az 501-550. helyet tudhatja magáénak, mely szintén dobogós helyet jelent.

AZ ORSZÁG EGYIK LEGJOBB EGYETEME A SZEGEDI

Az említetteken túl – a természettudományok tágabb kategóriáján belül – a kémia szakterületet vizsgáló listán is szerepel az SZTE: dobogóra állhatott az 551-600. hellyel. Idén először pedig a fizika és csillagászat szakterületére is felkerült a Szegedi Tudományegyetem, melyen szintén az 551-600. helyet tudhatja magáénak.

Az eredményeket tekintve tehát elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetem az ország egyik legjobb egyeteme, évről-évre rangos pozíciókat foglal el a QS globális felsőoktatási rangsorban.

NEM CSAK AZ SZTE-T DÍJAZZÁK, AZ SZTE IS DÍJAZ

Öt kategóriában huszonnégy magas színvonalú pályázat érkezett be a 2020-ban meghirdetett SZTE Innovációs Díjra, amely keretében az egyetem azon kutatóit és hallgatóit támogatják, akik munkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. 

Forrás: origo.hu, u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb