Mindenmás

Napi pakk: marad a jó idő Szegeden, ma született Catherine O’Hara, a Reszkessetek, betörők! szereplője

Ma is hagyd nyugodtan otthon az esernyőt és élvezd ki a ragyogó napsütést Szegeden. A közlekedésben több helyen is érdemes fokozottan figyelni, a Rózsa utcai felújítási munkálatok mellett ugyanis a mai napon forgalomkorlátozás lép életbe a Fő fasoron. Ha már a biztonságos közlekedésről van szó, ezen a napon ünnepli születésnapját a közlekedési jelzőtáblák és a bukósisak feltalálója, egy napon Catherine O’Hara színésznővel, aki a Reszkessetek, betörők! című filmben alakította Kevin édesanyját. Hozd ki a csütörtökből a maximumot, és ne feledd, a Szeged365 hírei egész nap elkísérnek!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Kázmér, Adrienn, Adrián, Adriána, és Lúciusz nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 343 éve, 1678 -ban ezen a napon született meg Vivaldi, olasz barokk zeneszerző és hegedűvirtuóz, a 4 évszak szerzője.
  • 146 éve, 1875 -ben látta meg a napvilágot gróf Károlyi Mihály politikus, miniszterelnök, Magyarország első köztársasági elnöke: politikájában támogatta a nagybirtokok felosztását, az általános választójog bevezetését, a nemzetiségi autonómia növelését. Ezen nézetei, valamint békebarát politikája a háború első időszakában kevés támogatóra talált, de a katonai helyzet súlyosbodásával egyre népszerűbb lett, és 1918. október 31-én miniszterelnök lett. A kedvezőtlenül alakuló békefeltételek miatt március 20-án lemondott. A kommunista uralom ideje alatt házi őrizetben tartották. 1919 nyarán külföldre menekült, később az emigrációban halt meg.
Fotó: wikipedia.org, Károlyi Mihály és Felesége Andrássy Katinka a római magyar nagykövetség kertjében.
  • 144 éve, 1877 – ben született meg Garrett Augustus Morgan afroamerikai feltaláló, akinek köszönhetjük a közlekedési jelzőtáblák és a bukósisak szabadalmaztatását: a feltaláló saját tapasztalatai alapján, mikor saját autóval rendelkezett, jött rá, mennyire veszélyes egy-egy útkereszteződés, így pár éven belül szabadalmaztatta jelzőrendszerét, mely három karból állt (szabad, állj, minden irányban tilos – ekkor a gyalogosok kelhettek át). Találmányát egészen a háromszínű jelzőlámpák megjelenéséig használták szerte az USA-ban. Morgan találmányai között megtalálhatjuk többek közt a gázmaszkot, a hajkiegyenesítőt és a bukósisakot is.
  • Ma 66 éves Catherine O’Hara, színész, rendező, aki az 1990-es Reszkessetek, betörők! című filmben alakította Kevin édesanyját.
  • 85 éve, 1936 -ban ezen a napon indult első útjára a Hindenburg nevű német léghajó.
  • 24 éve, 1997 -ben meghalt Simándy József operaénekes, aki 1946-ban szólótenorként mutatkozott be a Szegedi Nemzeti Színházban, Bizet Carmen című operájában, Don José szerepében. Szegeden a művész emlékét őrzi a Simándy József Nemzetközi Énekverseny, ahol olyan jelentős énekesek tűntek fel, mint Baracskai Judit, Rálik Szilvia, Bretz Gábor, Kiss-B. Atilla, Kovácsházi István, Kóbor Tamás, Nyári Zoltán, Wendler Attila, vagy Balczó Péter.
  • 46 éve, 1975-ben Erzsébet angol királynő ezen a napon ütötte lovaggá Charlie Chaplint.
Fotó: Múlt-kor történelmi magazin Facebook oldala
  • 2 éve, 2019-ben, 49 éves korában meghalt Keith Flint a Prodigy zenekar frontembere, aki jellegzetes dupla tarajba fésült hajáról és szúrós tekintetéről ismerhető meg. A Prodigy harmincmillió albumot adott el világszerte, hét stúdiólemezt készített és valamennyi vezette a brit albumlistát.

MA IS TOMBOLNI FOG A TAVASZ SZEGEDEN

Verőfényes csütörtök elé nézünk Szegeden, napközben már 17 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála, és úgy tűnik se eső, se egy felhő nem fogja megzavarni a tavaszi hangulatot a Napfény városában.

MÁTÓL FORGALOMKORLÁTOZÁS LÉP ÉLETBE A FŐ FASORON

Ma 8 órától, holnap 16 óráig forgalomkorlátozásra számíthatnak a közlekedők a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítási munkálatai miatt Újszegeden, a Fő fasoron a Wallisch Kálmán utca torkolatánál. Ha arra visz ma az utad, érdemes megnézned indulás előtt, merre tudsz fennakadás nélkül haladni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb