Szegedi Arcok

Karikó Katalin elmondta, tényleg egy géntől függhet-e a koronavírus-fertőzés súlyossága

Egy friss bécsi tanulmány szerint egy géntől függhet, mennyire lesz súlyos a betegség lefolyása az emberi szervezetben. A Ripost megkereste a témában a szegedi kötődésű Karikó Katalin biokémikust, aki elmondta véleményét a kutatásról.

A portál felidézte a Bécsi Orvostudományi Egyetem tanulmányát, amely szerint a legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki súlyos koronavírus-fertőzés, akiknél hiányzik, vagy csak részben áll rendelkezésre az úgynevezett NKG2C receptor. A szerzők kimutatták, hogy akiket kórházban kellett kezelni koronavírus-fertőzéssel, azoknál lényegesen nagyobb volt a valószínűsége annak a génváltozatnak, amely a receptorhiányt okozza, mint akiknél a betegség enyhébb lefolyású volt.

Karikó Katalin és Pardi Norbert. Forrás: index.hu

NEM IGAZÁN LEHET EZT TUDNI

Ripost a tanulmány után felkereste Karikó Katalin biokémikust, akinek amerikai kollégájával közösen jegyzett szabadalmára épült a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinája. Karikó Katalin a tanulmánnyal kapcsolatban elmondta: “Eddigi információim szerint nem igazán lehet ezt tudni. Például akik súlyosan megbetegedtek a koronavírustól, nem tapasztalták azt, hogy gyakrabban szenvedtek volna más fertőző betegségektől.”

SZÁMÍT, HOGY RH NEGATÍV, VAGY RH POZITÍV VALAKI?

Az Rh-negatív emberek kevésbé betegszenek meg a koronavírustól, de az influenza esetén meg éppen az Rh-negatívok járnak a legrosszabbul. Az itt leírtakon kívül 3 másik génnek a hibájáról kimutatták, hogy súlyosbítja a betegek helyzetét, de ott sem találtak olyan jelenséget, ami előre megjósolta volna a covidos betegség kimenetelét” – mondta a portálnak a biokémikus.

Forrás: ripost.hu, origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb