Közélet

Gulyás Gergely: nyilvánosak lesznek a vakcinaszerződések, a jövő héten mérlegeli a kormány, nyithatunk- e húsvétkor

24 órán belül nyilvánosak lesznek a kínai és orosz vakcinaszerződések, jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón, ahol arról is beszámolt, a jövő héten elemzi újra a kormány és értékeli a helyzetet majd, hogy milyen intézkedések fenntartására van/lesz szükség.

TÖBB MINT 900 BETEG VAN LÉLEGEZTETŐGÉPEN

Nem lassul a járvány harmadik hulláma Magyarországon, a reggeli adatok szerint 8312 az új fertőzöttek száma, és 172 beteg hunyt el. Lélegeztetőgépre már 911 embernek van szüksége.

MA ÚJABB 450 EZER KÍNAI VAKCINA ÉRKEZETT, EDDIG 1 MILLIÓ 150 EZER EMBERT SIKERÜLT BEOLTANI

A héten csak a járványhelyzettel foglalkozott a kabinet. Eddig már 1 millió 150 ezer embert sikerült beoltani. 327 ezren pedig már a második oltást is megkapták, az emberek 11,3 százaléka kapott vakcinát. Ezzel az élen járunk az Európai Unióban. Kínából összesen több mint egymillió vakcina érkezett. Húsvétig a 65 fölötti korosztályt vélhetően sikerül majd teljes egészében beoltani.

NYILVÁNOSAK LESZNEK A KÍNAI ÉS OROSZ VAKCINASZERZŐDÉSEK

60 százalékos átoltottsági aránynál lehet nyájimmunitásról beszélni – mondta Gulyás. A vakcinabeszerzésekről azt mondta, hogy Magyarország kínai és orosz vakcinákra kötött szerződést, és ezen szerződések 24 órán belül nyilvánosak lesznek. Gulyás közölte, hogy a brüsszeli vakcinaszerződések esetében a tagállamok számára tilos nyilvánosságra hozni a szerződéseket.

TÖBB MINT 50 MILLIÁRD FORINTNYI BÉRTÁMOGATÁST FIZETTEK KI EDDIG

A miniszter a gazdasági helyzetről elmondta, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segít a kormány, senkit nem akarnak az út szélén hagyni, a bértámogatást kiterjesztették és adókönnyítéseket is adtak. Arról is döntöttek tegnap, hogy a hétfőtől érvényes szigorúbb korlátozások miatt bezárt vállalkozásoknak is biztosítják a tízmillió forintos újraindítási gyorskölcsönt. A bértámogatásokat időben utalják, eddig több mint 50 milliárd forintot fizettek ki.

AZ OROSZ VAKCINA ESETÉBEN 17 EURÓ KÉT OLTÁS ÁRA, MÍG A KÍNAI VAKCINA ESETÉBEN 63 EURÓBA KERÜL KÉT OLTÁS

Gulyás Gergely újságírói kérdésre beszámolt róla, hogy az orosz vakcina esetében 17 euró két oltás ára, míg a kínai vakcina esetében 31,5 euró egy oltás ára, azaz 63 euróba kerül két oltás.

NYITHATUNK – E HÚSVÉTKOR?

Március 22-ig látunk csak előre, – mondta Gulyás Gergely. A helyzetet jövő héten elemzi újra a kormány és értékeli majd, hogy milyen intézkedések fenntartására van/lesz szükség. Ennél hosszabb időszakról nem lehet felelősen nyilatkozni.

AZ OROSZ SZPUTNYIK V VAKCINÁVAL OLTOTTÁK BE GULYÁS GERGELYT

Az orosz, Szputnyik V vakcinával oltották be Gulyás Gergelyt, árulta el a miniszter, Szentkirályi Alexandra pedig még nem kapta meg az oltását, egyelőre vár a vakcinára.

KÉSŐBB DŐL EL, HOGY AZ ÉRETTSÉGIN CSAK ÍRÁSBELI VAGY SZÓBELI VIZSGA IS LESZ

Tavalyi évben sikerült úgy lebonyolítani az érettségit, hogy veszélyhelyzet volt. Gulyás bízik benne, hogy az érettségi időpontjára sikerül letörni a harmadik hullámot. Az akkori vírushelyzet alapján lesz döntés arról, hogy csak írásbeli lesz-e, vagy lesz szóbeli is.

A KORMÁNY BEADJA A JOGÁLLAMISÁGI KERESETET

A jogállamisági keresetet minden bizonnyal csütörtökön adja be a kormány az uniós bíróságra, mondta el Gulyás Gergely. Arra a kérdésre, hogy kikkel tárgyal a Fidesz az Európai Parlamentben a továbblépésről és mikor lépnek ki végleg a Néppártból Gulyás elmondta, a kormány most nem erre koncentrál. Orbán Viktor az elmúlt időszakban tárgyalt a CDU elnökével, illetve Matteo Salvinival, az olasz Liga elnökével és a lengyel vezetőkkel egy olyan új jobboldali párt létrehozásáról, amely megújíthatná a demokratikus jobboldalt az Európai Parlamentben, de ennél fontosabb most a vírus elleni védekezés.

150 EZERREL NŐTT A HOME OFFICE – BAN DOLGOZÓK SZÁMA

A kormány törvénymódosítása lehetővé tette, hogy a munkaadók és a munkavállalók megállapodjanak a távmunkáról – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Azt is lehetővé tette a kabinet, hogy a munkáltató 16 740 forinttal hozzájárulhat a munkavállaló költségeihez a távmunkában – tette hozzá. Tavaly decemberben 400 ezren dolgoztak távmunkában, míg korábban 250 ezren.

A KISMAMÁK ANNÁL AZ ORVOSNÁL SZÜLHETNEK, AKINÉL AKARNAK

Gulyás leszögezte: a kormány szempontjai egyértelműek és világosak, ha már a hálapénzt sikerült kiirtani, ezt nem hoznák vissza. Úgy döntöttek, biztosítani kell, hogy mindenki annál az orvosnál szülhessen, akinél akar.

3% KÖRÜL VÁRHATÓ AZ IDEI INFLÁCIÓ

Jó eséllyel a 3 százalékos (plusz-mínusz 1 százalék) célkitűzés tartható lesz, de ez nem a kormány, hanem a Nemzeti Bank és a monetáris politika feladata, így az inflációhoz köthető nyugdíj- és egyéb korrekciókat ezzel a szinttel kell kalkulálni.

MAGYARORSZÁG 4,3 MILLIÓ JOHNSON & JOHNSON VAKCINÁT KÖTÖTT LE

Magyarország 4,3 milllió egydózisú Johnson & Johnson vakcinát kötött le, de még nincs engedélye az oltóanyagnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb