Szegedi Arcok

Megvan az időpont, hogy mikor derül ki, Karikó Katalin megkapja-e a Nobel-díjat

Két hónappal a Nobel-díjak decemberi kiosztása előtt már nyilvánosságra hozzák, kik fogják megkapni a díjakat idén – írja az Origo. Bár a Nobel-díj esetében a szavazás és az értékelés titkos, a jelöltek névsorát ráadásul 50 évre titkosítják, a december 10-i díjátadó előtt kiderül, hogy 2021-ben a Fiziológiai és orvostudományi kategóriában Karikó Katalinnak ítélik-e a rangos elismerést. 

A nyertesek névsorát ugyanis október első hétfőjén, azaz október negyedikén közzéteszik. Karikó Katalin idén februárban – amerikai kutatótársával, Drew Weismannal – megkapta a rangos amerikai szakmai elismerést, a Rosenstiel-díjat. Ezt az elismerét sokan “ajánlólevélnek” tekintik a Nobel-díjhoz. A 49 díjkiosztón elismertek közül ugyanis 36-an a Rosenstiel-díj után a Nobel-díjat is megkapták. Ráadásul nem a magyar biokémikus lenne az első, akit oltás kifejlesztéséért ismernek el a Nobel-díjjal. 1901-ben Emil von Behring a torokgyík elleni oltás, míg 1951-ben Max Theiler a sárgaláz elleni oltás kifejlesztéséért részesült Nobel-díjban.

MÉG EGY KIS KARIKÓ KATALIN

“Kisújszállás, Szeged, Philadelphia, Mainz – A megértés vágya” – Karikó Katalin volt a szegedi Dugonics Társaság legutóbbi online előadásának vendége, ahol Dr. Géczi János, biológus, író, költő, kultúrtörténész faggatta az mRNS szerepéről, az egy dolláros órabérről és a Szegeden töltött évekről. Erről bővebben itt:

https://szeged365.hu/2021/03/10/kariko-katalin-neha-rosszabb-volt-az-oraberem-mintha-a-mekiben-dolgoztam-volna/

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb