Közélet

Le a kalappal előttük: ezért nem úszunk áradáskor nyakig a szemétben Szegeden

A vízügy és a PET Kupa együttes munkájának köszönhetően az elmúlt hetekben összesen 22 tonna hulladék kitermelésére és feldolgozására került sor a Felső-Tiszán. A vízügy hatodszor vetette be a magyar fejlesztésű, vásárosnaményi gépsort, amellyel a Tisza sodrásával érkező teljes hulladékmennyiség háromnegyedét sikerült megfogni – olvasható a petkupa.hu oldalon.

Ennek köszönhető az tulajdonképpen, hogy még áradáskor sem önt el bennünket a szeméthalom Szegeden. Erről itt írtunk bővebben:

MÁR 7,1 TONNA HULLADÉKOT DOLGOZTAK FEL

A PET Kupa gyorsreagálású hulladékkezelő csapata 7,1 tonna hulladékot válogatott anyagfajtákra, aminek köszönhetően – csupán PET palackból -, hozzávetőlegesen több mint 300 ezer darabot tömörítettek és báláztak be újrahasznosításra. A kitermelt hulladék így már nem szennyezi tovább a folyó alsóbb szakaszait, ami óriási eredmény, hiszen nagyságrendileg akkora mennyiség, mint amennyi szemetet egy-egy nyári verseny alatt a PET Kupa csapatai napokon keresztül gyűjtenek össze.

GPS JELADÓS PALACKOKKAL FIGYELIK A HULLADÉKTORLASZOK MOZGÁSÁT

A folyóáradásokkal párhuzamosan januárban a PET Kupa csapatai elsőként a Bodrogon, Olaszliszka mellett vetették be hulladékgyűjtő hajójukat, a PETII-t. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) és a PET Kupa összehangolt munkáját az önkormányzat, civilek és révészek is segítették. Ugyanitt a PET Kupa gyorsreagálású hulladékkezelő csoportja GPS jeladóval ellátott palackokat indított el, hogy megfigyelje a hulladéktorlaszok mozgását. A bodrogi árhullám után a Tisza tetőzésével munkába állt a vízügy gépsora. Vásárosnaménynál a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) már nemcsak ukrán, hanem tekintélyes mennyiségű román szennyeződést is kitermelt, amely a Szamoson keresztül érkezett. A vásárosnaményi infrastruktúrát részleges folyamzár felállítása mellet vetették be a vízügyi szakemberek.

A HULLADÉK 60 SZÁZALÉKA ÚJRAHASZNOSUL 

A hulladék előválogatása a vásárosnaményi híd lábánál kiépített kármentesítési területen kezdődött el, ahol a vízügy választotta szét a főként uszadékfából álló szerves részt a szervetlen anyagoktól. A magas vízállás és a hideg időjárás okozta rendkívüli körülmények ellenére csaknem 2000 m3 anyagot, 80%-ban uszadékfát mozgattak meg. A PET Kupa akciócsoportja az így kitermelt és szétválasztott szervetlen anyagokat válogatta tovább különböző anyagfajtákra. A munka több meghosszabbított hétvégén, a leghidegebb februári időben is zajlott, amelynek mérlege 3,3 tonna üveg, 160 kg fém és 3,8 tonna műanyag, olyan újrahasznosítható anyag, ami visszakerül a körforgásba, másodlagos nyersanyagot biztosítva a döntően hazai, újrahasznosítással foglalkozó cégeknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb