kiemeltKözélet

A német Die Welt című lap szerint Magyarország az oltási kampány Európa-bajnoka

Magyarország a koronavírus elleni oltási kampány Európa-bajnoka, írta csütörtöki számában a német Die Welt című lap.

AZ ELMÚLT KÉT HÉTBEN MAGYARORSZÁG OLTÁSI KAMPÁNYÁVAL LEKÖRÖZTE VALAMENNYI EU – TAGÁLLAMOT

A cikk szerint Magyarország az oltási kampány tekintetében az elmúlt két hétben lekörözte valamennyi  EU-tagállamot. Összehasonlításképp nálunk a lakosság 14 százaléka kapta meg legalább az első adagot a védőoltásból, míg például Németországban 9,4 százalék ez az arány, olvasható az Index cikkében. Mint írták, Magyarország már tavaly év végén kihúzódott a közös uniós vakcinabeszerzési folyamatból, és az EU-nál lekötött 19 millió adag oltóanyag mellett rendelt még hétmilliót Oroszországtól és Kínától, és ezek a szállítmányok jelenleg gyorsabban érkeznek, mint az EU-s megrendelések.

MEXIKÓ ÉS PERU UTÁN MAGYARORSZÁGON A LEGMAGASABB A FERTŐZÖTTEK HALÁLOZÁSI ARÁNYA

A Die Welt kifejtette, hogy most már a Szputnyik V orosz oltóanyagot az EU-s gyógyszerhatóság (EMA) is vizsgálja, de Orbán Viktor mindenkit megelőzött. Sok elemző először csak PR – húzásnak tartotta lépését, de kiderült, hogy valójában „sikeres oltási stratégia” volt. Ugyanakkor az is hozzátartozik a magyar oltási kampány felpörgetéséhez, hogy Mexikó és Peru után Magyarországon a legmagasabb a fertőzöttek halálozási aránya az egész világon, az új fertőződések száma pedig az utóbbi két hét alatt robbanásszerűen emelkedett, számolt be róla a német lap.

A LESZÁLLÍTOTT OLTÓANYAG 56%-ÁT HASZNÁLTUK MÉG CSAK FEL, 44% A HŰTŐSZEKRÉNYBEN FEKSZIK

A magyar oltási programot vizsgálva fontos tényező az is, hogy  az eredeti oltási terv a gyakorlatban nem működött, ezért változtattak rajta. Ugyancsak hozzájárul a kampány gyorsaságához az egyszerű és jól működő regisztrációs eljárás is. A Die Welt egyebek mellett arról is írt, hogy akár még gyorsabb is lehetne az oltási tempó, hiszen a leszállított oltóanyag 56 százalékát használták még csak fel és 44 százalék a hűtőszekrényekben fekszik. Nem tudni, hogy sikerül-e tovább fokozni az ütemet, mindenesetre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) optimista, számításaik szerint júliusig a teljes lakosságot beoltják.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb