Mindenmás

Napi pakk: napsütés, hosszú hétvége, Szeged!

Kitört a hosszú hétvége, némi felhővel és legalább ugyanennyi napsütéssel megspékelve! Bár a Szent István téri kézműves dzsembori elmarad, lesz egy kis vasárnapi Bödön, nomeg a dalos pacsirtáknak egy X-Faktor válogató. Kávé bekészít, jönnek a legfontosabb napindító információk, szombat reggelre!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON:

Arabella, Arita, Arvéd, Arvid, Csolt, Egyed, Ida, Lándor, Leander, Lizander, Lizandra, Patrícia, Roderik, Rodrigó, Rozina, Rut, Salamon, Salvador, Solt, Zina, Zolta, Zoltán

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 505 éve Spanyolország első királya lett Habsburg Károly, I. Károly néven.
  • 352 éve John Harvard puritán teológusról elnevezték a Harvard Egyetemet. 1636. október 28-án alapították meg Massachusetts államban, Cambridge-ben Amerika első egyetemét, amelyet később John Harvardról neveztek el, aki erre a főiskolára hagyta hatalmas magánkönyvtárát és örökölt vagyonának felét.

  • 280 éve megszületett II. József német-római császár, magyar és cseh király, a “kalapos király”. Osztrák főherceg, Mária Terézia magyar királynő és I. Ferenc István császár legidősebb fia. Az első uralkodó, aki a Habsburg–Lotaringiai-házból származott.
  • 183 éve Szeged után elkezdődött a nagy pesti árvíz, melynek mentési munkáiban hősiesen vett részt báró Wesselényi Miklós.
  • 115 éve megszületett Hernádi Lajos, Kossuth-díjas zongoraművész, zenepedagógus.
  • 74 éve megszületett Tunyogi Péter, a P. Mobil egykori énekese és a Tunyogi Rock Band frontembere.

  • 53 éve megszületett Malek Andrea, többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő.
  • 39 éve elhunyt Bernáth Aurél kétszeres Kossuth-díjas festőművész, grafikus, művészpedagógus, művészeti író.
  • 25 éve meghalt Gellér Sándor labdarúgó, az Aranycsapat cserekapusa, aki játszott a londoni 6-3-as mérkőzésen.
Az Aranycsapat tagjai az 1954. május 23-án rendezett Magyarország-Anglia mérkőzés előtt a Népstadionban (MTI/Fotó: Komlós Tibor)

MARADNAK A FELHŐK SZEGED FELETT

Számottevő változás nem lesz a Szegedi időjárásban holnap, bár eső már valószínűleg nem lesz. Szombaton közepesen felhős időre számíthatunk, hajnalban 4 fokos minimum hőmérséklettel, napközben viszont már akár 15 fok is lehet.

PRÓBÁLD KI MAGAD AZ X-FAKTORBAN

Leona Lewis, Alexandra Burke, Little Mix, One Direction… megvan, hogy mi a közös bennük? Egytől egyig az X-Faktorban kezdték, igaz, nekik nem Gáspár Laci kiabálta az ikonikus “Mennyé’ csajé haza magadnak” mondatot, hanem Simon Cowell és Nicole Scherzinger. A labda most hétvégén Szegeden pattog: szombaton a Mátrix Hotelben tartják a műsor 2021-es válogatóját. 

A SZENT ISTVÁN TÉRI VÁSÁR MARGÓJÁRA

A hétvégére tervezett Szent István téri kézműves vásárt sajnos nem tartják meg a szervezők, hivatkozva a meghozott szigorító kormányrendeletre – közölte szerkesztőségünkkel Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. megbízott ügyvezető igazgatója. Részletek:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb