Mindenmás

Napi pakk: borús lesz az idő nemzeti ünnepünkön Szegeden, ma van a Magyar Sajtó Napja

Borús napra virradtunk ma reggel nemzeti ünnepünkön, esni ugyan nem fog, de hűvös szelek fognak fújni ma Szegeden. Ma van az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepe, valamint a Magyar sajtó napja. 129 éve, ezen a napon alakult meg a Liverpool Football Club, angol labdarúgócsapat, és ötven éves az első sikeresen működő chatszoba. Tűzd ki a kokárdát a kabátodra, és kezd a hetet a Szeged365 legfrissebb híreivel.

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Kristóf, Zakariás, Lujza, Lukrécia, Kelemen, és Ludovika nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepe. 173 éve ezen a napon győzött Pesten a forradalom. Március 15 jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. A bécsi forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.
Fotó: wmn.hu
  • 1990 óta minden év március 15.-én ünneplik a Magyar sajtó napját is. A sajtószabadságot először a francia Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatában deklarálták, állampolgári jogként az 1791. évi francia alkotmány rögzítette, azután került be más országok alkotmányába. Magyarországon az 1848. évi XVIII. tc. törölte el a cenzúrát és nyilvánította ki a sajtószabadságot.
  • 50 éve működött először sikeresen csevegőszoba (chatroom) az interneten.
  • 94 éve született Mednyánszky Ági, Gobbi Hilda-díjas magyar színésznő. A Fővárosi Operettszínház örökös tagja. 1957-ben, a Magyar Televízió első tévéadásaiban Mednyánszky Ági szerepelt bemondónőként. Országos népszerűségét többek között a Szabó család Icujaként érte el. Az ő hangján szólalt meg Agatha Christie Miss Marple-je is.
Fotó: agathavilaga.blogspot.com
  • 129 éve, 1892 – ben Megalakult a Liverpool Football Club, angol labdarúgócsapat.
  • 36 éve ezen a napon bejegyezték a világ első internetes domain-nevét, a symbolics.com-ot.
Fotó: Liverpool Echo

FELHŐS, BORONGÓS IDŐ KÖSZÖNT RÁNK NEMZETI ÜNNEPÜNKÖN SZEGEDEN

Nem süt ki a nap Szegeden március 15-én, nemzeti ünnepünkön sem, felhős, borongós időre van kilátás, de legalább említésre méltó csapadék nem várható. Még mindig a hidegfront érezteti hatását, élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, ezért öltözz fel melegen, ha szabadtéri programot tervezel.

LEZÁRÁS ELLENES TÜNTETÉST SZERVEZNEK MÁRCIUS 15-RE, STARRING: TOROCZKAI LÁSZLÓ

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, egyben a Mi Hazánk Mozgalom elnöke tüntetést szervez március 15-re a budapesti Vigadó tér elé, ahonnan a tervek szerint a Kossuth térre vonulnak majd át. A megmozdulást bejelentő videóban Toroczkai arról beszél, hogy ők nem vírus, hanem lezárás-ellenesek.

KINEK, MIT JELENT MÁRCIUS 15? A SZEGEDI DIÁKOK BEMUTATJÁK…

Utcai tárlatot rendezett Szeged belvárosában a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Gábor Dénes Szakgimnázium pedagógia szakos hallgatóinak segítségével. Ha belvárosi sétát tervezel az ünnepnapon, ne hagyd ki!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb