Közélet

50 helyett 9 millió forintért vásárolhatott palotalakást a szegedi önkormányzattól a Makói Járásbíróság elnöke (frissítve)

2016-ban a Makói Járásbíróság elnöke, Bittera Ádám igencsak olcsón jutott hozzá Szeged Város Önkormányzatától egy belvárosi palotalakáshoz – írja a Pesti Srácok. A város honlapján lévő nyilvános adatok alapján a bíró úr egy patinás, gangos polgári lakáshoz kevesebb mint 9 és fél millió forintért jutot hozzá a Schäfer-palotában, míg ugyanabban a lépcsőházban ma 50-60 millió forintért hirdetnek felújításra váró lakásokat. 

9 ÉS FÉL MILLIÓÉRT LAKÁST VALAKI, A SCHAFFER-PALOTÁBAN?

A bárki számára hozzáférhető szerződés szerint dr. Bittera Ádám 2016. június 27-én 9 millió 466 ezer 800 forintért vásárolt meg egy ingatlant Szeged belvárosában, a Feketesas utca 19-21. szám alatt, a második emeleten. A helyszín a Feketesas és a Kígyó utcák sarkán lévő Schäffer-palota (hogy mindenkinek meglegyen: a Barber Shop és a Proko Travel épülete), Szeged városának egyik építészeti remekműve, amely egyébként műemlékvédelem alatt áll. Egy építészfórumon található bejegyzés úgy jellemzi:

“Több utcás homlokzatát egykor gazdag szecessziós ornamentika díszítette. Szép ritmusban váltakoztak rajta a mívesen formált ablakok, pilaszterek, erkélyek. Üzletportáljai híresen szép asztalosmunkák voltak. Elegáns megjelenését a fölső szint impozáns kialakítása koronázta meg: gazdagon tagolt párkányzattal, míves saroktornyokkal, tetődíszítményekkel…”

A KSH adatai szerint Szeged belvárosában 2016 őszén már átlagosan 300 ezer forint felett volt a téglalakások négyzetméterára. Ingatlanos weboldalak szerint a Feketesas utca szóban forgó tömbjében a második emeleten az 1 és 2 szobás, 54-85 négyzetméteres lakások vannak. Így ha a legalacsonyabb 300 ezres négyzetméterárral számolunk, és egy köztes méretet, mondjuk 60 négyzetmétert,  akkor is körülbelül 18 millió forint volt már 2016-ban egy olyan ingatlan, mint amit a bíró úr 9,5 millióért megvehetett. De már egy évvel később, 2017-ben is 37-38 millióért hirdettek az épületben 2 szobás lakásokat. A portál becslései szerint ha akarná, a bíró most akár hatszoros áron is elpasszolhatná a lakást.

SZEGEDRŐL KERÜLT MAKÓRA A BÍRÓ

A hivatalos honlapon található információ alapján Bittera Ádám 2005-től dolgozott bíróságon, először a Szegedi Ítélőtáblán titkárként, ahonnan 2005. augusztus 1. napjától áthelyezéssel került a Szegedi Városi Bírósághoz. A Makói Városi Bíróságra 2009. november 1-től nevezték ki, vegyes kötelmi és gazdasági perek tartoznak hozzá. 2013. március 1-től megbízással látja el a Makói Járásbíróság irányításával összefüggő igazgatási feladatokat.

Ha a Szegedi Járásbíróság egy ügyben elfogultságot jelent, vagy ellene jelentenek elfogultságot, egyszóval kizárják az eljárásból, az egy szinttel felette lévő Szegedi Törvényszék jelöli ki az új eljáró bíróságot – írja a PS. A portál információi szerint leggyakrabban a Makói Járásbíróságot, éppen ezért az idézett cikk szerzője ránézett, vajon feltűnhet-e makói bírók neve bizonyos szegedi közbeszerzésekben, szerződésekben. Mint írják, “meglepő módon” a Makói Járásbíróság elnökének neve is szerepel Szeged város honlapján a közérdekű adatok között, méghozzá az 5 millió forint feletti szerződések sorában.

FRISSÍTVE (15:34): MEGSZÓLALT A SZEGEDI TÖRVÉNYSZÉK

Megszólalt a Szegedi Törvényszék az ügyben, akik a fent szemlézett cikk kapcsán az alábbiakat küldték el ma délután szerkesztőségünknek:

  1. Dr. Bittera Ádám elnök úr családja az 1940-es évek óta él a cikkben említett ingatlanban.
  2. A bíró úr 1998. óta kizárólagos bérlője volt az ingatlannak egészen 2016-ig amikor, mint bentlakó bérlő az akkor hatályos önkormányzati rendelet alapján, az akkor biztosított árszabás figyelembe vételével megvásárolta azt.
  3. Az ingatlan vételárának megállapítása kizárólag jogszabályon alapult, az semmilyen összefüggésben nem állt és nem állhatott a vásárló bírói minőségével.
  4. Az eljáró bíróság kijelölésének szabályait – jelenleg – a polgári perrendtartásról szóló 2016. CXXX. törvény szabályozza. Ennek 17. § (2) bekezdése szerint ha ugyanannak a bíróságnak nincs olyan bírája vagy tanácsa, amelyre a kizárási ok nem vonatkozik, vagy ha a kizárási ok az egész bíróságra kiterjed, a kizárás kérdésében a másodfokú bíróság (esetünkben a Szegedi Törvényszék) határoz. Az eljáró bíróság kijelölése minden esetben a vonatkozó eljárási szabályok szerint történt.

Forrás: Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya, Pestisrácok

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb