Mindenmás

Napi pakk: a hét utolsó napjára végre kisüt a nap Szegeden, ma ünnepeljük a költészet világnapját

A hosszú esős és borús idő után a hét utolsó napján végre élvezhetjük a napsütést Szegeden, úgy hogy irány a természet és használjuk ki a jó időt! A séta és csavargás mellé pedig egy izgalmas meccs is párosul, ugyanis kicsit más felállásban ugyan, de a Telekom Veszprém otthonában veti pályára magát a MOL-Pick Szeged, és ma ünnepeljük a költészet világnapját is. Fújd meg a reggeli kávéd, és két korty között frissítsd fel magad a Szeged365 híreivel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Benedek, Bánk, Bekő, Bence, Bende, Bene, Benediktusz, Benett , Gergely, Gergő, Gerő, Hóvirág, Jázon, Miklós, Napsugár, Nikol, Nikola, Nikolasz, Nikolett, Nikoletta, Tavasz, Tavaszka

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 336 éve megszületett Johann Sebastian Bach, német barokk zeneszerző, orgonista, hegedűművész. A 17. század elejéig visszavezethető Bach dinasztia legjelentősebb alakja. Apjától és bátyjától tanult zenélni,  weimari udvarban és templomban orgonált. Weimar után a kötheni herceg szolgálatába állt, itt komponálta kamara- és versenyműveinek jelentős részét. 

  • 134 éve megszületett Kassák Lajos, Kossuth-díjas költő, író, képzőművész, a magyar avantgarde úttörője.
  • 73 éve megszületett Scott E. Fahlman számítástechnikus, aki először használt hangulatjelet, más néven smiley-t. :-) Az angliai Carnegie Mellon Egyetem számítástechnikai professzora volt. A professzor 1982-ben használt először hangulatjelet vagy emotikont (az angol megfelelője, a “smiley” kiejtése alapján néha: „szmájli”). 
  • 63 éve megszületett Gary Oldman, amerikai színész (Ötödik elem, Skarlát betű).
  • 61 éve megszületett Ayrton Senna a Forma 1 háromszoros világbajnoka (1988, 1990, 1991).

  • 61 éve a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja. A dél-afrikai Sharpeville-ben a tüntetőkre leadott rendőrsortűz áldozatainak emlékére lett ez a nap a faji megkülönböztetés elleni küzdelem napja, ahol 70 békés felvonuló halt meg.
  • 59 éve elhunyt Sándor Erzsi szoprán opera-énekesnő, az első magyar cs. és kir. kamaraénekesnő. Teljes nevén: Lókodi Sándor Erzsi. Férje felsőpataki Bosnyák Zoltán (1861–1948) drámaíró, gyámjogi szakértő, testvére Sándor Mária mezzoszoprán, sógora Környey Béla tenorista.
  • 41 éve megszületett Ronaldinho (Ronaldo Assis de Moreira) brazil válogatott labdarúgó.

  • 30 éve meghalt Leo Fender hangszertervező, a Fender cég alapítója.
  • 21 éve ez a nap a költészet világnapja. Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a költészet világnapjává, így 2000-től minden évben ekkor ünnepelünk.
  • 15 éve ezen a napon van a Down-szindróma Világnapja.
  • Ma van a csillagászati tavasz első napja. Ezen a napon a Nap az Egyenlítő magasságában halad át az égen, sugarai merőlegesek a föld forgástengelyére, éppen keleten kel, és nyugaton nyugszik, a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész földgolyón egyenlő. Innen a neve „napéjegyenlőség”. Ettől kezdve napról napra távolodik a Nap az Egyenlítőtől a Ráktérítő felé, sugarai egyre nagyobb szöget zárnak be a földtengellyel, ezért az északi féltekén hosszabbodnak és melegednek a nappalok, a délin viszont rövidülnek, és jön a tél.

VÉGRE LÁTHATJUK A NAPOT SZEGEDEN

A hosszú esős és borús idő után a hét utolsó napjára végre kisüt a nap Szegeden és környékén. A legalacsonyabb hőmérséklet -2 és -9 fok között alakul, délután pedig 4-10 fokot mérhetünk. Erős hidegfronti hatás dominál a hétvégén, érdemes ma is rétegesen öltözködni, de a jó hír, hogy legalább az esernyő otthon maradhat.

MA MECCSNAP: A VESZPRÉM ELLEN KÜZD A MOL-PICK SZEGED

A MOL-Pick Szeged rendkívül tartalékos összeállításban áll ki a Telekom Veszprém otthonában sorra kerülő rangadóra a férfi kézilabda NB I vasárnapi játéknapján. A szegediek este 18:00-kor lépnek pályára.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb