Közélet

Koronavírus és korlátozások a munka világában: tavaly júniusban volt a legtöbb álláskereső Szegeden és környékén

Nyilvánosságra hozta a Központi Statisztikai Hivatal a TÉR-KÉP című elemzését, amelyből kiderült, hogy tavaly a 15–74 évesek munkanélküliségi rátája júniusban 5,1%-ra, az egy évvel korábbinál 1,9 százalékponttal magasabbra nőtt a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán. A nyilvántartott álláskeresők száma ekkora volt a legtöbb, 376 ezer fő, ami 52%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A járvány első hullámának gazdasági folyamatai megtörték az utóbbi évek kedvező munkaerőpiaci tendenciáit. Tavaly márciusban és áprilisban csökkent a foglalkoztatottak száma, az alkalmazásból kikerülő 129 ezer fő túlnyomó többsége kezdetben még nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak létszámát gyarapította. A személyes kapcsolatok korlátozásának feloldását követően az inaktívak közül egyre többen kezdtek el aktívan munkát keresni – írja a Központi Statisztikai Hivatal TÉR-KÉP című elemzése.

AZ ELSŐ PÁR HÓNAP MÉG EGÉSZ JÓ VOLT A MEGYÉNKBEN

2020. március–májusban az ilyenkor szokásoshoz képest ötször többen, a foglalkoztatottak 9,1%-a nem végzett a kikérdezést megelőző héten munkát, többségük a járvánnyal összefüggő okok miatt. Az arány Zala megyében volt a legnagyobb, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legkisebb. A hirtelen megváltozott helyzet miatt sok munkáltató a munkaviszony fenntartása mellett tavasszal, részben ideiglenesen, változtatott az alkalmazottak munkakörülményein: a leggyakrabban a fővárosban, míg a legritkábban a mi megyénkben, vagyis Csongrád-Csanád megyében. Budapesten a leggyakoribb változás az otthoni munkavégzés lehetősége volt, az ország többi területén pedig többnyire a munkaidő, munkarend módosítása.

TÖBBEN DOLGOZTAK HOME OFFICE-BAN

A járvány megjelenésekor ugrásszerűen megnőtt a távmunkában vagy home office-ban dolgozók száma, 2020 II. negyedévében az egy évvel korábbihoz képest nyolcszor többen, a foglalkoztatottak 16%-a volt érintett. Legnagyobb arányban Budapesten, viszont Csongrád-Csanád megyében is szép számmal nőtt a home office-ban dolgozók aránya, több mint 15 százalékkal többen dolgoztak otthon.

NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

A 15–74 évesek munkanélküliségi rátája 2020 júniusában 5,1%-ra, az egy évvel korábbinál 1,9 százalékponttal magasabbra nőtt. A nyilvántartott álláskeresők száma júniusban volt a legtöbb, 376 ezer fő, ami 52%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Megyénkben ez az érték 40 és 119 százalék között mozgott júniusban, míg 40 százalék alatt volt már decemberre.

Majd decemberre javultak a számok…

AZ EZER LAKOSRA JUTÓ ÁLLÁSKERESKŐK SZÁMÁBAN VISZONT JÓK VAGYUNK

A nyilvántartott álláskeresők lakosságszámhoz viszonyított értéke egyes északkeleti és keleti, valamint délnyugati járásokban volt a legmagasabb, és az ország központi és északnyugati területein, valamint néhány Csongrád-Csanád megyei járásban a legalacsonyabb.

A GKI SZERINT DECEMBERRE SOKAT JAVULT A HELYZET

Nyilvánosságra hozta a GKI Gazdaságkutató Zrt. a 2020 decemberében készített munkanélküliségi statisztikáit, amely itt-ott egészen meglepő számokat hozott. Az észak-keleti és a dél-nyugati régiókban volt a legmagasabb a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességen belüli aránya, Csongrád-Csanád megye viszont meglepően jól áll, megyénkben mindössze 3% a fenti szám.

Forrás: KSH, portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: DevOps Consultancy
'Fel a tetejéhez' gomb