Közélet

Így nyitnának újra a szegedi üzletek: nyilvánosságra hozták a részletes tervezetet

Orbán Viktorral egyeztetett kedd délután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében, mint közleményükben írják, az úgynevezett négyzetméter alapú újranyitást javasolják. A kora esti órákban megjelentek a miniszterelnöknek leadott tervezet részletei, ezekből szemezgetünk most.

Az MKIK közleménye szerint a kiskereskedelmi üzletek esetében azt javasolják, hogy egy négyzetméter alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

  • az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasoljuk, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgálató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.
  • A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (például fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő, stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasoljuk, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb., amelyek teljes körű teljesítése esetén lehet nyitni.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a kamara javaslatairól tárgyalni fog holnap a kormány. Mint Facebook videójában fogalmazott, a kamara kollégái harcosak, újranyitást akarnak. Azonban, mint mondta, meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első. “Amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb