Közélet

Merkely Béla: a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem káros az oltás a kismamákra

A koronavírus-járvány elleni oltás folyamatos Magyarországon. Azonban a kismamák és szoptatós anyukák számára még nincs meg az oltási menetrend, azonban a javaslat kidolgozás alatt van. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 televízió-csatornán elmondta, milyen tapasztalataik vannak eddig a koronavírusos kismamák kezeléséről, és hogy mely vakcinákat a terhesség melyik szakaszában használják külföldön.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn az Operatív Törzs ülésén azt mondta, hogy a magyar orvosok javaslatait várják, utána lesz hivatalos ajánlás a kismamák, szoptatós anyukák számára – írja a Bors. Magyarországon ezt a kérdést a szülészeti-nőgyógyászati és az infektólógiai szakkollégium vizsgálja.

A KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK AZT MUTATJÁK, HOGY NEM KÁROS A VAKCINA A KISMAMÁKRA

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy a koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamáknak. Azonban a külföldi tapasztalatok alapján már vannak konkrétabb információk és adatok: bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra. Az Egyesült Államokban és például Izraelben is oltják a várandósokat – mondta Merkely Béla.

DE MILYEN VAKCINÁT AJÁNLANAK?

Amit a négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai munkacsoport javasol: az a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után a 2. és 3. trimeszterben adhatók be. Néhány kivétellel a nem várandósok számára alkalmas gyógyszerek adhatók várandósoknak is, de például a Favipiravir nem alkalmazható náluk – mondta a kezelésről Merkely. Nem igaz az, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása, ez a H1N1 influenzavírusnál így volt, ám a koronavírus esetében csak statisztikailag tűnik soknak az adat – szögezte le a rektor, és számokat is mondott.

JELENLEG 6 KISMAMA SZORUL INTENZÍV KEZELÉSRE

Merkely Béla azt is elmondta, hogy az első hullámban 38 kismama került a Semmelweis Egyetemre, közülük 3 került lélegeztetőgépre, a harmadik hullámban ez a szám eddig 33, közülük hatan szorulnak intenzív kezelésre. Fontos tudni, hogy az ellenanyaggal születő babáknak viszont sejtes védettsége valószínűleg nincs, ám az átfertőződött, vagy átoltott, vagy a szoptatás alatt beoltott kismama az anyatejen keresztül folyamatosan megfelelő védettséget tud adni a gyermekének.

RUSVAI SZERINT MÁR OLTANI KELLENE A KISMAMÁKAT

El kell kezdeni a kismamák oltását is, mert a koronavírusnak abortív hatása lehet – nyilatkozta Rusvai Miklós víruskutató az RTL Klubnak. Elmondta, habár a vírus elvileg nem fertőzi meg a magzatot, de ha az anya szervezetét nagyon igénybe veszi a fertőzés, a magas láznak, a súlyos betegségnek abortív hatása lehet. Éppen ezért javasolja a virológus, hogy a magzat védelme érdekében el kell kezdeni a terhes kismamák oltását is.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: niches youtube
'Fel a tetejéhez' gomb