Közélet

Bámulatos képeken mutatja be galaxisunkat az SZTE-n végzett asztrofotós

Hődör Gábor felvételeit a Nat Geo eddig kétszer választotta a hónap asztrofotójának. Ezen kívül is számos pályázaton nyert már a képeivel az SZTE alumnusa. A külföldi szakportálok mellett, a Magyar Csillagászati Egyesület, a National Geographic Magazin is rendszeresen közli, díjjazza fotóit – olvasható az SZTE honlapján.

Hődör Gábort gyermekkora óta érdekli a csillagászat. Diplomát művelődésszervező szakon szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, de már ekkor is folyamatosan fejlesztette a fotós tudását és eszközparkját.

A LÁTVÁNYT SZERETTE VOLNA MÁSOKNAK IS MEGMUTATNI

“Már több mint egy évtizede, hogy megvettem az első csillagászati távcsövemet, egy kis, szerény tudású eszközt. De már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a távcsőben látottakat, szeretném másoknak is megmutatni” – mondta az SZTE alumnusa, asztrofotós pályafutása indulásáról, majd hozzátette, kezdetben tényleg csak szárnypróbálgatás volt, belefotózni telefonnal a távcsőbe, de később szép lassan a folyamatos eszközfejlesztésekkel összeállt egy komoly asztrofotós felszerelés.

ORION-KÖD, ANDROMÉDA GALAXIS

“Sosem felejtem el az első esetlen képeket, amiket mutattam a barátaimnak az Orion-ködről, Androméda galaxisról. Azóta már elég hosszú út áll mögöttem ebben a hobbiban. Időközben egy fotográfus képzést is elvégeztem, ahova kimondottam az asztrofotós tudásom fejlesztése miatt jelentkeztem” – mesélte az asztrofotós. Hődör Gábor összeállított egyfajta virtuális, csillagközi barangolást is. Az Orion csillagképben már minden objektumról készített részletesebb képet is, így adta magát a lehetőség, hogy bemutassa az egészet egyetlen videóban. A filmben a 2016 és 2020 között készült képeit dolgozta fel, amelyek során három különböző kamerát, két távcsövet és három objektívet alkalmazott.

A JÁRVÁNY ŐT IS ÉRINTETTE

“Jelenleg a járványügyi-helyzet miatt nem tudok asztrofotózni, így nem maradt más, mint a jelenlegi csillagászati felszerelésem fejlesztése, hogy ha majd újra mehetek, még színvonalasabb képek készülhessenek. Ezt a hobbit akkor lehet végezni, amikor a legtöbb ember már lefeküdt aludni. Én ekkor indulok ki a csillagos ég alá és kezdek bele a fotózásba, olykor majdnem napkeltéig. Viszont a 3 éves kisfiam miatt másnap reggel nem lehetek fáradt. Össze kell ezt egyeztetni, szerencsére a családom teljes mértékben támogat ebben a nem mindennapi hobbiban” – zárta gondolatait Hődör Gábor.

Még egy kis SZTE:

Forrás: SZTEinfo – Lévai Ferenc. Fotó: Hődör Gábor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb