Közélet

Müller Cecília: legkorábban április második felében érkezhet a Janssen egydózisú vakcinája

Sajnos napról napra emelkedő számoknak vagyunk tanúi, fogalmazott Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai, online sajtótájékoztatóján, majd közölte, annak érdekében, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, számos „jogosítványnak a biztosítása” megtörtént az egészségügyi ambuláns ellátórendszerben. Ennek köszönhető például, hogy már a háziorvosok felírhatják a favipiravirt, ami gátolja a vírus szaporodását.

A JANSSEN SZÁLLÍTMÁNY ÁPRILIS MÁSODIK FELÉBEN ÉRKEZHET MAGYARORSZÁGRA

Müller Cecília elmondása alapján a Janssen vakcina – szállítmány április második felében érkezhet Magyarországra. Az újabb kínai és indiai oltásról az országos tisztifőorvos hozzátette, mindkét oltóanyag vektorvakcina, mint az AstraZeneca és a Szputnyik V. “Az indiai oltóanyag tulajdonképpen ugyanaz, mint az AstraZenecáé. Minimális az eltérés. Az OGYÉI már engedélyt adott ezek behozatalára, de hogy mikor kapunk a vakcinából, egyelőre nem tudjuk, végig kell haladniuk az útjukon, a tárgyalások folyamatban vannak” – mondta el Müller Cecília.

A SZENNYVÍZBEN MÉRT KORONAVÍRUS – KONCENTRÁCIÓ A LEGTÖBB HELYEN STAGNÁL

Müller Cecília elmondta, hogy sajnos naponta emelkedő számokkal találkozunk a megfeszített védekezés ellenére is, azonban van egy kedvező híre: a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció stagnál, néhány helyen csökkenni kezdett. 

ÚJABB 549 ESETBEN SZEGTÉK MEG A MASZKVISELÉSI SZABÁLYOKAT

A maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt kedden 549 esetben intézkedtek a rendőrök, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta pedig már 38 555 ember ellen kellett fellépniük – közölte Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese. Mint elmondta, közterületen kedden 540 ember ellen intézkedtek, közülük 157-et figyelmeztettek, 213-at megbírságoltak, 170-et pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 6, üzletekben és bevásárlóközpontokban 3 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt – tette hozzá az alezredes.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb