Mindenmás

Ha a telefonodra gyanús, csomagkézbesítésről szóló emlékeztető üzenet érkezik, ne nyisd meg!

Ha a telefonodra gyanús, csomagkézbesítésről szóló emlékeztető üzenet érkezik, ne nyisd meg, figyelmeztet közösségi oldalán a Magyar Rendőrség, ugyanis egy a napokban felbukkanó csalás házhoz szállított áru érkezéséről szóló üzenetnek álcázza magát.

Fotó: index.hu

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja hogy az óvatlan látogató telefonjára, egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, amelynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, az alkalmazás feltelepíti saját magát, ezt követően akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

HOGY NE TUDJANAK ÁTVERNI, FOGADD MEG A RENDŐRSÉG TANÁCSAIT:

  • Ellenőrizd, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kaptad-e az értesítést, amelytől a csomagot várod!
  • A csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat. A legtöbb esetben pedig közvetlenül az üzenetben is tájékoztatnak a kézbesítés időpontjáról, ezért ezt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
  • Kattintás előtt érdemes megnézni, hogy a kapott link eltér-e a szolgáltató valós oldalától, ha igen azt gyorsan zárd be!
  • Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése.
  • Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást. A Facebook-on közzétett posztban a rendőrök elmondták, a csalás azért terjed nagyon gyorsan, mert akik az alkalmazást telepítették akaratlanul is továbbküldték az eredeti üzenetet akár több száz másik hívószám előfizetőjének is.

MIT TEGYÉL, HA MÁR LETÖLTÖTTED A CSALÓK SMS -BEN ÉRKEZETT APPLIKÁCIÓJÁT?

  • Állítsd vissza a telefonod gyári beállításokra!
  • Ezzel mindent törölni fogsz, ezért a telefonodon tárolt fontos adatokról készíts biztonsági mentést.
  • Telepíts egy megbízható vírusirtót a készülékedre, vagy kérd benne szakértő segítségét.

Forrás: Magyar Rendőrség Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb