Közélet

Gulyás Gergely: április 12-én vagy 19-én nyithatnak az iskolák (frissítve)

Totális lezárás, ahogy a Magyar Orvosi Kamara indítványozta? Vagy éppen létszám-limittel megspékelt, óvatos nyitás? Több forgatókönyv is lóg a levegőben, egy valami biztos: tegnap ismét kormányülés volt, megszületett a döntés, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra pedig hamarosan bejelentést tesz a 10.30-kor induló Kormányinfón.

Nézd nálunk élő stream vagy folyamatosan frissülő, szöveges tudósításunk formájában! Apropó, egy újdonság, a vadonatúj oldalunkon: a fontosabb élő videókat már rögtön a főoldalunkon, a Szeged 365 friss rovat felett is eléred, többé (közkívánatra) nem kell bogarásznod, keresgélned utánuk.

EGY KIS ELŐZETES: POCSÉK SZÁMOK, KÉT IRÁNYBÓL ÉRKEZŐ JAVASLAT-CUNAMI

A napokban két irányból helyeztek nyomást a kormányra. A Magyar Orvosi Kamara egy két hetes, totális zárást követelt, szerintük a magyar egészségügy elérte a teljesítőképessége végső határát. “A kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, a műtők leálltak” – írják közleményükben, amely egy minden eddiginél erőteljesebb szigorítást kér a döntéshozóktól.

Az érem másik oldala ismét a gazdaság mentése. “Érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását, ha a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 százalékát” – véli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Mint közleményükben írják, ellenkező esetben a magyar vállalkozások még több kárt szenvednének el, és tömeges csődhullám indulhatna.

A kamara megfontolandónak tartja azt is, hogy ha továbbra is fenn kell tartani a járványügyi intézkedéseket, akkor a tevékenység szerinti boltzár helyett a vásárlók számát kellene korlátozni, magyarán:

  • az üzlethelyiségbe belépők számának korlátozása,
  • és az egységnyi területen tartózkodó személyek számának meghatározása lenne az irányadó.

Hogy a két álláspont közül melyik tudott erősebb nyomást gyakorolni a kormányzatra, illetve az, hogy végül milyen döntés született a szerdai ülésen, most kiderül.

Apropó, napi számok.

Ma reggelre ezt dobta a sors (pocsékul festenek):

INDUL A MAI KORMÁNYINFÓ

Az M1 élő streamjét ismét átvesszük, a videót itt tudod nézni, a szöveges kivonatot pedig lentebb görgetve (cikkünk folyamatosan frissül):

10:45: CSÚSZÁS VAN, TÜRELEM RÓZSÁT TEREM

A Szentkirályi Alexandra által fél 11-re meghirdetett kormányinfó még nem kezdődött el, türelem rózsát terem…

10:54: INDULUNK!

Gulyás Gergely elmondta, ma EU csúcs lesz, a fő téma a járványkezelés, mindenütt rossz a helyzet. A harmadik hullámnak nincs vége sem Európában, sem Magyarországon. A fertőzöttek eddig regisztrált száma átlépte a 600 ezret, sorra dőlnek meg a negatív rekordok. A helyzet komoly, az egészségügy kapacitása állja a sarat, a miniszter köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak.

Arra az esetre is vannak kormányzati tervek, ha az ágyak 100%-ban megtelnének. A rezidenseket és a medikusokat is bevonták a munkába, bírni fogják eszközzel és emberrel egyaránt.

10:58 EGYETLEN MEGOLDÁS VAN A JÁRVÁNY ELLEN

Egyetlen megoldás van a járvány ellen, ez a vakcina – mondta Gulyás Gergely. 600 ezer nyugdíjas még nem regisztrált, Müller Cecília levélben kérte őket, hogy tegyék meg.

Azokban az idősotthonokban, ahol első körben oltottak, 1% alá csökkent a fertőzött esetek száma.

Sok a bizonytalanság, az EU szállítmányok össze-vissza érkeznek, de áprilisban minden eddiginél több vakcina jön Magyarországra. Ez főként az orosz és kínai szállítmányoknak köszönhető.

11:00 ÁPRILIS 12-ÉN VAGY 19-ÉN NYITHATNAK AZ ISKOLÁK

Ha két és félmilliót eléri az oltottak száma, akkor egy héttel később kinyitnak az általános és középiskolák, továbbá az óvodák. Ez legkorábban április 12 vagy 19 lehet, egy hét felkészülési idő kell majd erre. Ezt megelőzően beoltják a tanárokat és óvónőket. Ez önkéntes és regisztráció alapú.

11:01 TÍZ NÉGYZETMÉTERENKÉNT ENGEDNÉNEK 1 VÁSÁRLÓT A BOLTOKBA

10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a kis üzletekben – ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felvetése tartalmazza, amelyet holnap reggel az operatív törzs ülésén tárgyalnak meg. A plázák, bevásárlóközpontok üzleteit illetően is a négyzetméter-alapú korlátozások betartására tettek javaslatot. Gulyás szerint olyan nyitási tervet kell kidolgozni, amely az átoltottság mértékétől függ majd.

11:06 OLTÁS ESETÉN TEGYÜK FÉLRE A POLITIKÁT

“Arra kérek mindenkit, hogy tegyék félre a politikát, mindenki biztos lehet abban, hogy Magyarországon engedélyezett és alaposan átvizsgált oltóanyagokat használnak” – válaszolta Gulyás az ellenzék keleti vakcinákat illető kritikájára. Ha nem lennének hazánkban ezek az oltások, akkor a helyzet összehasonlíthatatlanul rosszabb lenne a miniszter szerint.

11:35 MI LESZ AZ ÉRETTSÉGIVEL?

“Van egy világos döntés, ami azt jelenti, hogy május elején írásbeli, június elején szóbeli vizsgák lesznek” – mondta a miniszter. Ezt folyamatosan vizsgálják, azt remélik, hogy május végéig, aki oltakozni kíván, az megkaphatja legalább az első dózist, így az érettségi vizsgák is megtarthatóak lesznek.

11:42 OLTHATJÁK A KISMAMÁKAT IS

Gulyás Gergely szerint már megkezdődött a korábbi orvosi protokoll felülvizsgálata azzal kapcsolatban, hogy a várandós kismamákat be kell-e oltani. Eddig ugyanis még nem oltották be őket, de ez a jövőben változhat. Közös szakmai állásfoglalás készül, amelynek az eredményét Müller Cecília fogja ismertetni hamarosan.

11:49 NEM KÉRNEK NEMZETKÖZI SEGÍTSÉGET

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány kér-e nemzetközi segítséget, kategorikus nem volt a miniszter válasza. “Bár a hazai egészségügy soha nem látott terhelés alatt dolgozik, viszont továbbra is van szabad ágy, lélegeztetőgép és megfelelő, szakképzett humán kapacitás.” 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb