KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: kalandozz velünk a természetben, avagy ismerd meg Szeged környékének kincseit

Napsütéses szép idő köszöntött ránk ezen a szombaton, tökéletes kirándulóidőt kínálva a szegedieknek. Remek lehetőség, hogy kicsit ott hagyjuk a város zaját és feltöltődjünk a természet megnyugtató csendjében. Szeged és környéke számos nagyszerű helyet tartogat a természetbarátok számára, bepillanthatunk a bivalyok életébe a Nagyszéksós – tó körül, a fák lombkoronái fölé emelkedve madártávlatból szemlélhetjük a tájat Makón, és kikapcsolódhatunk a Maty – ér vízpartján a fel – felröppenő kacsákat figyelve. Magyar Andor operatőr kollégámmal felkerekedtünk, és bejártuk ezeket a kirándulóhelyeket, amelyek mindegyike más-más nagyszerű élményt nyújt a látogatóknak. Nézd meg videóinkat és találd meg a neked tökéletes kirándulóhelyet!

Fotó: szallas.hu

NAGYSZÉKSÓSI BIVALYREZERVÁTUM: AHOL MEGELEVENEDIK AZ ALFÖLDI PUSZTA KÉPE

Az egyedülálló szépségű Nagyszéksós-tó ad otthont számos fészkelő és vonuló madár mellett a magyar Alföld egyik fenséges állatának is, a bivalyoknak. Itt jött létre ugyanis a dél-alföldi régió első bivalyrezervátuma, ami bepillantást enged a természetbarátoknak hazánk védett őshonos állatainak életébe. 2008-ban a bivalyok betelepítésétől azt várták, hogy segítsenek a nyolcvanas években gyors ütemben kiszáradó tó területén nőtt sűrű nádastól megtisztítani a környezetet. A bivalyok tették is a dolgukat, és nekik köszönhetően sikerült lecsökkenteni a náddal borított területeket, újra víz borította a kiszáradt medret, visszatértek a területet korábban elhagyó madarak, életre keltek a növények, és újra megjelentek a szemet gyönyörködtető tavirózsák. A rezervátumot körül ölelő hamisíthatatlan alföldi puszta képe és hangulata, az a határtalanság és szabadság érzés, ami megnyugtató melegséggel tölti el a látogatót, uralkodik a Nagyszéksós –tó Bivalyrezervátumában, ami miatt tökéletes hely a kikapcsolódásra minden természetkedvelő szegedinek.

MAKÓI LOMBKORONA SÉTÁNY ÉS MAROS KALANDPART: AHOL ELÉD TÁRUL A VÉGTELEN TERMÉSZET 20 MÉTER MAGASBÓL

A makói Lombkorona sétány egyedülálló élményt nyújt a természet kedvelőinek, ahogy haladunk egyre feljebb a kilátó tetejére, megismerhetjük a Maros – parti fák ezerarcát, és bepillantást nyerhetünk az ágak között csiripelő és a faodukban megbújó gazdag madárvilág életébe. A Lombkoronasétány Hagymaterasza érkezésünkkor éppen felújítás alatt volt, de a munkálatok befejeztével még impozánsabb pihenőhelyként szolgál majd a sétányon megpihenőknek. A kilátótorony pazar panorámájától az alföldiek számára már szédítő magasságban eláll az ember lélegzete, ahogy a fák lombkoronája fölé emelkedve megelevenedik előttünk a széltől suttogó falevelek lágy ringatózása, a Maros megnyugtató közelsége és csendje, miközben lenézve minden egycsapásra aprónak és fentről nézve végtelenül távolinak tűnik, mintha madárként szárnyalnánk a szabadság mámoros örömében. A legbátrabbak lefelé jövet a lépcsők helyett választhatják a kilátó csúcsáról az építmény körül kígyóként tekergő csúszdát is.

A sétány közelében pedig a Maros Kalandpart várja a kikapcsolódni vágyókat, számos izmokat megtornáztató kalandelemével, ahol felnőtt és gyermek egyaránt megtalálhatja a neki való kihívást. Jelenleg ugyan a játékelemek nem üzemelnek, de a park így is vonzó célpontja a folyóparti sétáknak.

MATY -ÉR: AHOL A VÍZPART CSENDJÉBEN MEGPIHENHETSZ

A mesterségesen kialakított víztározó napsütésben szikrázó víztükrén vadkacsák csoportjai ringatóznak, a rügyező fák és zöldellő bokrok között kialakított horgászhelyek szinte mindegyikén szemüket a pecabotra szegezve horgászok várják a nagy fogást, de ha gyalog – vagy biciklitúrára vágysz, akkor is kitűnő célpont a Maty – ér, ahol az út során a kitartóan fürkésző szemek elé tárul a hely gazdag és élénk élővilága. A vadkacsák láthatóan már megszokhatták az ember jelenlétét, hiszen gondtalanul röppentek fel, majd szálltak vízre mellettünk. A vízparti csendben egy kicsit kiszabadulhat a látogató a város zajából és feltöltődhet a Maty -ér partján a természet közelségében megpihenve.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb