- Hirdetés -
Közélet

Szlávik János: a járvány legsúlyosabb napjaiban járunk

A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János kihangsúlyozta, hogy a járvány harmadik hulláma továbbra is felszálló ágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és “talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel”.


- Hirdetés -

MOST MINDENKINEK VIGYÁZNIA KELL

“Most mindenkinek nagyon kell vigyáznia, be kell tartani a szabályokat” – jelentette ki a főorvos, hozzátéve, a húsvét időszaka különösen veszélyes, mivel a fertőzés a családokban, olyan helyeken történik, ahol az emberek nem hordanak maszkot. Kiemelte, Európa sok országában hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása, nagyon sok európai országban akadozik az oltás.

MAGYARORSZÁG KÉT ÚJABB VAKCINÁT ENGEDÉLYEZETT

“Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés” – mondta Szlávik János. A főorvos szerint jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltás áll rendelkezésre, ezért örömmel fogadták a hírt, hogy Magyarországon két újabb vakcinával lehet oltani. Az indiai CoviShield vakcina gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, míg a kínai Convidecia a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amelyből elég egy adag a hatékony védelemhez – fejtette ki.

HELYES DÖNTÉS A PEDAGÓGUSOK MIELŐBBI BEOLTÁSA

Szlávik János helyes lépésnek nevezte, hogy előrébb hozták a pedagógusok oltását, és arra kért minden érintett, hogy regisztráljon a vakcinára. A főorvos megerősítette, ma már kijelenthető, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai biztonsággal adhatók várandósoknak. Az angol brit mutáns miatt egyre több terhes nő kerül kórházba, időnként lélegeztetőgépre is, ezért számukra is javasolt az oltás – húzta alá. Szlávik János megjegyezte, idővel a koronavírus egyre több mutációja jelenik meg, a jelenlegi védőoltások azonban valamennyivel szemben védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal.

SZOMBATRA SEM CSITULT A JÁRVÁNY

Tombol a harmadik hullám szombaton is: 10 167 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 624 779 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is drasztikusan emelkednek a számok, az elmúlt 24 órában 352 új esetet regisztráltak. Elhunyt 253 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 752 főre emelkedett. 

Forrás: MTI


- Hirdetés -

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb