Mindenmás

Napi pakk: bolondozz ma egyet a szegedi napsütésben

Április elseje köztudottan a Bolondok napja, amikor a szokások szerint különböző tréfákkal, ugratásokkal lepjük meg barátainkat, kollégáinkat, családtagjainkat. A mai kellemes 22 fokos, szinte kora nyári meleg tökéletes időt kínál minden szegedinek egy kis bolondozásra. Úgy tűnik, azonban, hogy az időjárás is vicces kedvében van, ugyanis mielőtt önfeledten élvezhetnénk a napsütést, záporokkal lephet meg minket az ég, úgyhogy készülj fel, és legyen kéznél az esernyőd. Az viszont nem tréfa, hogy a Szeged365 a legfrissebb híreket ma is elhozza!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Hugó, Pál, és Urbán nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Bolondok napja. A téltemető, tavaszköszöntő hagyományokon alapuló ünnepet már az ókori görögök is egymás megtréfálásával köszöntötték. Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. Több országban elterjedt szokás, eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.
Fotó: cultura.hu
  • Ma van Nagycsütörtök, az utolsó vacsora napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. Ezen a napon volt a Leonardo da Vinci remekművén megörökített utolsó vacsora.
  • 243 éve, 1778 – ban Oliver Pollock, egy New Orleans -i üzletember, megalkotta a $-jelet.
  • 94 éve, 1927-ben ezen a napon született Puskás Ferenc futballista, a legendás Aranycsapat tagja.
Fotó: joreggelt.blogstar.hu
  • 443 éve, 1578 – ban megszületett William Harvey, a vérkeringés felfedezője. Harvey 1616-ban tette közzé felfedezését, erről szóló munkáját pedig 1628-ban publikálta. Bizonyította, hogy a szív pumpálja a folyamatos körforgásban lévő vért a testben, és mint ilyen, zárt rendszert alkot. Úttörő felfedezését olyan korábbi felismerésekre alapozhatta, mint például a véna- és szívbillentyűk leírása és a tüdőn átmenő kisvérkör magyarázata. 
  • 128 éve, 1893 – ban hivatalossá vált a közép-európai idő, GMT+1. A greenwich-i (GMT= Greenwich Mean Time) nulla hosszúsági körhöz képest egy órával előrébb tart. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok és Kanada már 1883. 11. 18-án bevezette az egységesített időmérést.
Fotó: thrillist.com
  • 45 éve, 1976 – ban Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapították az Apple Computert.
  • 69 éve, 1952 – ben New Yorkban meghalt Molnár Ferenc író, drámaíró, újságíró. A világirodalom egyik legszebb ifjúsági regénye, A Pál utcai fiúk (1907) mellett kiemelkedő színműve a Liliom, Az üvegcipő és a Játék a kastélyban.

VÉGRE 20 FOK FÖLÉ KÚSZIK A HŐMÉRŐ HIGANYSZÁLA SZEGEDEN

Ma lesz a hét legmelegebb napja, tehát marad a tavasz még csütörtökön is Szegeden. A korán kelőknek sem kell aggódni, hajnalban is 7-9 fokig hűl le csupán a hőmérséklet, majd fokozatosan melegszik az idő és délután már 20-22 fok is lehet Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb