Közélet

Orbán Viktor: Húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, indulhat a lépcsőzetes újranyitás (frissítve)

Rendkívüli miniszterelnöki interjút ad Orbán Viktor az M1-en, melyben többek között az iskolák újranyitásáról és a lépcsőzetes újraindításról is beszél(t). Az ország első embere szerint húsvét után meglesz a két és félmillió beoltott magyar. Szerinte a győzelem kapujában állunk, lesz még 2-3 nehéz hetünk, de az újranyitás már csak karnyújtásnyira van.

Az összes ma esti ki- és bejelentés, tételesen, egy cikkben:

HAMAROSAN JÖHET A LÉPCSŐZETES NYITÁS

“Nyitni lépcsőzetesen lehet most, ezért mi az újraindítás szót használjuk” – mondta a miniszterelnök. A 2 és fél milliót erkölcsi törvény jelölte ki, mert nem lehet újraindítani az országot, amíg a legveszélyeztetettebbeket nem oltották be, ők a 65 év fölöttiek – tette hozzá. A miniszterelnök kifejtette, Úgy számolnak, hogy a regisztrált idősek beoltása akkor fejeződik be, amikor 2 és fél millió embert beoltottak.

A KORLÁTOZÁSOK LASSÍTJÁK A JÁRVÁNYT, DE NEM ÁLLÍTJÁK MEG

A miniszterelnök szerint tömeges a fertőzés, és ezt már a zárások és korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen módon tudjuk megállítani a vírust, ez pedig az oltás – mondta Orbán Viktor.

AKI HALLGAT AZ OLTÁSELLENESEKRE, KÖNNYEN MEGHALHAT

“Nagyon fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne üljünk fel” – fejtette ki, szerinte az oltás ellen agitálni több, mint hiba, egyenesen bűn. Aki hallgat az oltásellenesekre könnyen meghalhat, ezért az oltás ellen kampányolókat terheli a felelősség.

LELKIEKBEN IS ÚJRA KELL INDÍTANI AZ ORSZÁGOT

Arra a kérdésre, hogy sok embernek komoly veszteséget okozott a járvány, barátok, családtagok hunytak el, akár fiatalon is, Orbán Viktor azt mondta: az országot nemcsak gazdaságilag kell majd újraindítani, hanem közösségileg is. A kultúra, a művészet, a lelki emberek, papok kiemelt szerepet játszanak majd ebben.

AZ ÁGYAK FELE MÉG SZABAD

Az ágyak fele a kórházakban szabad és kétszer annyi lélegeztetőgép van, mint amennyire eddig szükség volt. A miniszterelnök méltatta az orvosok és az ápolók munkáját, szerinte emberfeletti munkát végeznek (szerintünk is).

“Az orvosokon, ápolókon, kórházigazgatókon nem fog múlni egyetlen élet sem, mert szívvel-lélekkel végzik a munkájukat, keményen dolgoznak. Mivel veszélyhelyzetet hirdettünk ki, át lehet szervezni a kórházi ellátást, és úgy látom, nagy, emberfeletti erőfeszítések árán, de lesz elég ember. Bevontuk most már a végzős orvostanhallgatókat, rezidenseket is. Sokkal jobb állapotban van a humánegészségügy, mint sokan korábban gondolták volna. A felszabadítható ágyak fele még szabad, lélegeztetőgépből is bőven van még” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az egészségügyisek tanárai is jó munkát végeztek.

TÖBB, MINT 3 MILLIÓ 700 EZREN REGISZTRÁLTAK AZ OLTÁSRA

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.

A GYEREKEK ÉS SZÜLŐK ÉRDEKE AZ ISKOLÁK ÚJRANYITÁSA

“Azt kérem, hogy vegyék figyelembe a gyerekek és szülők érdekeit is, mert nekik az az érdekük, hogy minél előbb újra nyissanak az iskolák” – reflektált a pedagógus-szakszervezetek azon követelésére, hogy ne nyissák ki az iskolákat április 19 után.

42 EZER KISMAMA VEHETI FEL AZ OLTÁST

A kismamák oltásával kapcsolatban kifejtette: a tudományos és járványügyi vélekedés a gyakorlati tapasztalatok alapján alakult ki a világban, az új magyar szabályozás is ehhez igazodott. A miniszterelnök szerint 42 ezer kismamának van lehetősége felvenni az oltást.

ÁPRILIS KÖZEPÉIG TÖBB, MINT 4 MILLIÓ VAKCINA ÉRKEZIK AZ ORSZÁGBA

“Novemberben lehetett látni, hogy nem érkeznek meg időben az Európai Bizottság által rendelt vakcinák és én is azt láttam, hogy több helyen előrébb vannak és lesznek az oltások beszerzésében. Minden országnak van lehetősége veszélyhelyzeti engedéllyel további vakcinákat használni. Ha nem vettünk volna kínai és orosz oltást, a mostani oltotti létszámnak csak a fele kapott volna szérumot” – jelentette ki Orbán Viktor.

  • Április 4-ig 2 356 000,
  • április közepéig 4 121 000 oltás érkezik Magyarországra,
  • május vége-június elejére lehet elérni a 7 millió legalább egy dózissal beoltott emberig.

Ahogy javulnak a fertőzöttségi adatok és nő az oltottak száma, továbbá figyelembe veszik a nemzeti konzultáció eredményét és a járványügyi szakemberek véleményét, úgy érnek össze az adatok arról, hogy mit kell csinálni majd az újranyitáskor. De most még túlságosan szemben áll egymással a fertőzöttek száma és az oltottaké – fejtette ki a kormányfő.

INDUL A FOKOZATOS NYITÁS

“Egy héttel előre mindig tájékoztatni fogom a nyilvánosságot arról, hogy az operatív törzs épp milyen döntéseket készít elő” – mondta a miniszterelnök. Szerinte a győzelem kapujában állunk, lesz még 2-3 nehéz hetünk, de az újranyitás már csak karnyújtásnyira van.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb