BlogSzegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: „a pozitív visszajelzések egy olyan löketet adnak, amelyek átsegítenek a nehéz időszakokon” – exkluzív interjú Dr. Rokszin Richárddal, az Év Covid Dolgozójával

Tegnap este hirdették ki az Év Covid Dolgozója közönségszavazás nyerteseit, ahol az elmúlt egy hónapban bárki leadhatta szavazatát az év orvosa, szakdolgozója és nem ágy melletti kórházi dolgozója díjra, és büszkén láthattuk az eredményt, ahol taroltak a szegedi egészségügyisek! A díjazottak között találhatjuk Dr. Rokszin Richárdot, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának klinikai szakorvosát, aki jelenleg a szegedi Covid osztály dolgozója. A hír hallatán el is csíptük Szeged egyik kedvenc doktorát egy nagy gratulációra és egy interjúra.

A BETEGEK ÉS HOZZÁTARTOZÓK ELISMERÉSE ADJA A LEGNAGYOBB ERŐT

A doktor elmesélte, éppen ügyeletben volt, amikor tudomást szerzett arról, hogy elnyerte a megtisztelő Év Covid Dolgozója díjat: „hihetetlen érzés volt, szóhoz sem jutottam. Először a gratuláló üzeneteket láttam, és csak utána tudtam meg, hogy mi ennek az oka. Nagyon meghatódtam, jólesett, pláne, hogy nem kevés munka volt a mai ügyeletben sem, ahogy általában mindig. Nyilván valahol kettős ez az érzés, mert ez a díj valójában az összes Covid dolgozónak szól Magyarországon. Minden elismerés jól esik, de a millió hozzászólás és kedvelés a közösségi médiában többet ér számomra a díjnál. A betegek és hozzátartozók elismerése az, ami a legnagyobb erőt adja nekem ebben az időszakban, ez az, ami az egyik fáradt órában a sok közül jó érzéssel tölti el az embert” – árulta el Richárd, aki arról is vallott, hogy október vége óta csak a betegek pozitív visszajelzése tartja az emberben a lelket, nemcsak benne, hanem minden egészségügyi dolgozóban.

„Az, amikor a betegek, vagy a hozzátartozóik köszönetet mondanak, képes egy olyan rúgást adni, hogy minden búnkat és bajunkat elfeledjük. Ezt máshogy egyszerűen nem lehet csinálni. Ha nem lennének ilyen visszajelzések, már mindenki összeomlott volna ebben az utóbbi egy évben. A pozitív visszajelzések mindig adnak egy löketet, főleg, ha egy kis lelki válságban van valaki, ami még az én esetemben is előfordul, pedig nem vagyok egy primadonna” – vallja Richárd.

A JÓ ORVOS – BETEG KAPCSOLAT TITKA ABBAN REJLIK, HOGY BARÁTKÉNT, EGYENRANGÚKÉNT TEKINT A PÁCIENSEKRE

A Szeged szerte ismert orvos titka a betegekhez való hozzáállásában rejlik, hiszen, ahogy Richárd elmesélte, szintén orvos édesapja példáját követve barátként, egyenrangú emberként tekint a betegekre. Richárd például kortól függetlenül tegeződik a páciensekkel és hozzátartozóikkal, sokukkal tartja a kapcsolatot a közösségi médiában, munkaidőn kívül is válaszol a kérdéseikre, tájékoztatja őket saját, vagy szerettük állapotáról. A beszélgetések során pedig nem laikusok számára érthetetlen orvosi szakzsargont kap az érdeklődő, hanem Richárd ügyel arra, hogy minél kevesebb idegen szót használva, közvetlenül szóljon az emberekhez.

NAGYON FONTOS A LELKI TÁMOGATÁS

„Ha szabadnapom van, akkor is azzal indítom a napot, hogy válaszolok a megkeresésekre a közösségi médiában, tájékoztatom az érdeklődőket szeretteik állapotáról. Ez nagyon fontos, hiszen olyan dolgokat közlök a betegről, amit csak az tudhat, aki ott van, kommunikál vele, ami most a hozzátartozók számára nem lehetséges. Nagyon fontos a lelki támogatás is. Nyilván egy vírusfertőzésben nem ez lesz a gyógyulás útja, de minél inkább rendezett mentálisan a beteg, annál könnyebben fog gyógyulni. A psziché nagyon nagy hatással van az immunrendszerre, az immunrendszer pedig a vírus egyik legfőbb ellenszere – mondta el Richárd, ahogy azt is, hogy ezt a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz kivitelezni, amikor ilyen sok beteg van, de mindannyian, a kórház összes orvosa és dolgozója megtesz minden tőle telhetőt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb