Szegedi Arcok

UFO leszálló? Bermuda háromszög? Utánajártunk a titokzatos szegedi méhlegelőknek, exkluzív Szeged365 interjú Ézsiás Tamással, a Mondolo egyesület tagjával

Az utóbbi napokban egyre többször hallottunk a Mondolo Egyesület legújabb projektjéről, a rusztikus és titokzatos szegedi háromszögekről, amelyekről csak kiderült, hogy nem a plejádiak és a szíriuszi ősi idegenek leszállópályái lesznek, hanem úgynevezett méhlegelők, avagy virágos rétek. Ebből adódik a kérdés tehát, hogy, mi is az a méhlegelő? Eláruljuk, hogy annyit azért kiderítettünk Ézsiás Tamástól, a Mondolo Egyesület tagjától, hogy szerencsére nem nekünk kell odavinni a méheket pórázon, hogy „legeljenek”, mennek azok majd maguktól, és nem is igazán csak a méhekről van itt szó, hanem az összes beporzó és irtó jófej rovarról is.

Még mielőtt belevetjük magunkat a beporozók világába azt tudni kell, hogy Tamás már a beszélgetés elején kihangsúlyozta, hogy az idei évben is viszik tovább a Városmetamorfózis projektet a SZETÁV-val, amely számodra is ismerős lehet a Szegedet ellepő hatalmas sünikről és fecskékről. De, ha nem emlékeznél rá, íme:

VÁROSMETAMORFÓZIS SZEGEDEN

Értjük: Városmetamorfózis, Szeged, cuki állat graffitik mindenhol – de, hogyan jönnek a képbe a méhek és a beporzó rovarok? Tamás erre a kérdésre válaszolva elmondta, hogy szeretnének egy fűtőmű-átalakítást is eszközölni, és mellette pedig egy környezeti, nevelő programot elindítani a beporzókra fókuszálva. Na tessék, itt kerülnek a képbe a szegedi méhek, és háromszögek.

„Lesznek online és offline tartalmak is, amelyek már elérhetőek, de folyamatosan bővülni fognak még. Egy gyakorlati megvalósítást is eszközlünk, ugyanúgy, ahogy a sünis és a fecskés projektnél. Itt a beporzó rovarok esetében méhlegelőket készítettünk most első körben, de nem ez lesz az utolsó – emelte ki Tamás és hát szóhoz sem jutunk, mert ki gondolta, hogy az ominózus süniket és fecskéket méhlegelőkkel még lehet fokozni?  

VIRÁGOS RÉTBE BORUL SZEGED…

….vagy legalábbis fog, mivel Tamás elmondása szerint 11 helyszínen alakítottak ki vadvirágos rétet Szeged szerte, ebből 10 darab 100 négyzetméteres területen van kialakítva és a panelektől kezdve, a belvárosi részen át a Kálvária sugárútig, nagyon sok részen megtalálható. Emellett, van egy 700 négyzetméteres nagy kert is, ahol a méhlegelő kialakítása mellett a fűtőmű is új arculatot kap hamarosan. Tamás kihangsúlyozta, hogy nem csak a méhekre fókuszálnak, hanem az összes beporzó rovarra, amely egy nagyon színes társaság valójában.

„Mindannyian érezzük  és a csapból is ez folyik, hogy ezeknek az állatoknak a száma is drasztikusan fogy. Nem csak az egyedszáma, hanem fajszáma is és ezek egy kifejezetten fontos szerepet látnak el, tulajdonképpen egy kulcs-faj az összes beporzó rovarfajta, ami azt jelenti, hogy az ő létük az egy nagyon markáns hatást gyakorol a többi élőlényre is, szóval, hogy ha ők nem lennének, akkor utána egyéb más életforma sem” – adta tudtunkra Tamás a lényeges információkat, majd hozzátette, hogy a beporzók azok nem csak azok a fekete-sárga csíkos élőlények, hanem ez egy sokkal díszesebb társaság: rengeteg bogár, darázsfaj (nem, nem az a darázs amire rögtön gondolsz, mert azok nem pollent fogyasztanak), pillangó, a poszméh és a zengőlégy tartozik ide.

AKKOR EZZEL ODAVONZÁK A FULLÁNKOS ROVAROKAT IS?

Jó kérdés, de Tamás erre is megadta a választ: nem.

„Minden olyan hely, ahol virágos növények vannak, azok legyenek a fák, a bokrok, vagy éppen az aljnövényzet, az tulajdonképpen egy méhlegelő funkciót tölt be, az egy spontán méhlegelő. Nem lesz veszélyesebb a játszótér, ha mi méhlegelőket építünk a hinták mellé, mert például a virágzó hársfa alatt is ugyanolyan számban lehetnek ezek a beporzók, mint amiket mi csinálunk” – világosított fel bennünket a Mondolo tagja és hozzátette, hogy egy 12 fajból álló speciális magkeveréket használtak a vadvirágos rétek kialakításánál, amelyben döntően pillangós növények vannak, mint például a mézontófű, a lucerna és többféle here-fajta is.

SZÍNPOMPA MINDEN IDŐSZAKBAN

Tamás szerint gondosan válogatták össze az elvetett növényfajtákat és mindezt azért, mert így egymás után nyílnak majd a színpompás virágok minden időszakban.

„Az év vegetációs időszakának mindegyik időpontjában lesz egy olyan növény, amelyik éppen virágzik. Ebből kifolyólag az is látszódik, hogy ez a méhlegelő folyamatosan változtatni fogja a színét: a sárgából átmegy lilába, onnan rózsaszínbe, majd fehérbe, szóval egy esztétikai élmény is lesz és még a rovarok is színesítik ezt a képet” – mesélte végezetül Tamás és azt is elárulta, hogy egyelőre még nem lesz ilyen látványos a történet, hiszen a magokat nem olyan régen vetették el, így a végeredményre még picit várnunk kell Szegeden.

Fotók: Mondolo Facebook oldala

Az Ézsiás Tamással készült interjút itt hallgathatod meg:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb