- Hirdetés -
Közélet

Rusvai Miklós: A vírusnak nincs magzatkárosító hatása, viszont súlyos esetben vetéléshez is vezethet

A vírusnak nincs magzatkárosító hatása, de hat rá például az anya magas láza, valamint tüdőgyulladás esetén az anya szervezetének alacsonyabb oxigénszintje csökkentheti a magzat oxigénellátást is. Súlyos esetben ez vetéléshez is vezethet – mondta Rusvai Miklós az M1 aktuális csatornán.


- Hirdetés -

A virológus arról is beszélt, hogy az A és AB vércsoportú koronavírus-fertőzöttek gyakrabban kerülnek súlyos tünetekkel kórházba, és nagyobb eséllyel lélegeztetőgépre. A szakértő szerint ennek az az oka, hogy a vörösvérsejtek felszínén az úgynevezett A vércsoport anitgénekhez kissé módosult formában a tüdő hámsejtjein, a légzőfelületen hozzá tud kapcsolódni a vírus, így nagyobb támadási felületet okoz. Legvédettebbek ebből a szempontból a 0-ás vércsoportúak, nekik nincs ilyen A vércsoport antigénjük.


- Hirdetés -

RENGETEG A MUTÁNS, DE A VAKCINÁK VÉDENEK

“Bár rengeteg mutációja van a koronavírusnak, nincs olyan markáns változás a vírus tüskefehérjéjén, ami ellen a vakcinák miatt már kialakult ellenanyagok ne védenének” – hangsúlyozta a virológus. Úgy vélte, az, hogy az egyes európai országok másképp védekeznek, természetes, hisz a járványhullám másképp alakul, az országok nincsenek szinkronban. Példaképp említette, hogy az Egyesült Királyságban már lazítanak, miközben Magyarországon a járvány a harmadik hullám csúcsán van.

A TAPASZTALATOK AZT MUTATJÁK, HOGY NEM KÁROS AZ OLTÁS A KISMAMÁKRA

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy a koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamáknak. Azonban a külföldi tapasztalatok alapján már vannak konkrétabb információk és adatok: bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra. Az Egyesült Államokban és például Izraelben is oltják a várandósokat.

Forrás: index.hu


- Hirdetés -
- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb