Mindenmás

Napi pakk: napos, gyönyörű idővel köszönt ránk a Húsvétvasárnap Szegeden, ma van Bangó Margit és Robert Downey Jr. szülinapja

Ma van a feltámadás napja, vagyis berobbant az igazi húsvét Szegedre. Az ünnep mellé pedig gyönyörű napsütés is jár, viszont időnként gomolyfelhők takarják majd az eget. Mindezek mellett ma van Bangó Margit, valamint Robert Downey Jr., vagyis a világ Vasemberének szülinapja és pontosan 7 évvel ezelőtt hunyt el Szabó Gyula, a Colombo magyar hangja. Kávé bekészít, indul a vasárnap reggeli Napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Izidor, Izor, Kerény, Platina, Platón nevű Olvasónak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Húsvétvasárnap, vagyis a feltámadás napja. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Ez március 22. és április 25. között lehet. Rómában Húsvét vasárnapján közel hatvan nyelven mond a katolikus egyház feje köszöntőt, a Szent Péter téri “urbi et orbi” áldás celebrálásakor. Sok országban szokás e napon a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni. Vasárnap a sonka mellé tojást, tormát fogyasztanak és e nap ünnepi étele a bárány is. A tojás általános tisztelete Jézus születésénél jóval távolibb múltba nyúlik vissza. Az életet hordozó csíra már régóta a világmindenség jelképe a Föld számos népének hitvilágában, jónéhány teremtésmítosz pedig egyenesen a világnak a tojásból való megszületését beszéli el.

  • 440 éve Francis Drake teljesen körbehajózta a Földet.
  • 138 éve megszületett Juhász Gyula költő, tanár, hírlapíró. A 20. század első felében Magyarország egyik legismertebb költőjevolt. Első versei a Szegedi Napló-ban jelentek meg. Versei általában rövidek, zárt kompozíciójúak. Ismertebb versei: Milyen volt…, Anna minden (Anna versek), Tiszai csönd, Magyar táj, magyar ecsettel (táj versek).
  • 92 éve meghalt Karl Friedrich Benz német mérnök, a világ első autójának megalkotója.
A Karl Friedrich Benz által tervezett első autó.

  • 85 éve megszületett Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, vívóedző, sportvezető. A Nemzetközi Öttusaszövetség Adminisztratív Tanácsának tagja volt. Az 1960-as ró­mai olimpián öttusában egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett.
  • 71 éve megszületett Bangó Margit Kossuth-díjas roma előadóművész. Zenészcsaládba született Szabó Margit néven, édesapja cimbalmozott, édesanyja énekelt. 1967-ben jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, mely után a rádió felvételeket készített vele. Az 1990-es évek elején a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája lett, akikkel együtt 2001-ben Magyar Örökség díjban részesítette a köztársasági elnök.

  • 69 éve megszületett Gary Moore ír rock- és blues gitáros. Teljes nevén: Robert William Gary Moore Belfast, Észak-Írország, 1952. április 4. – Estepona, Spanyolország, 2011. február 6. Sok híres zenésszel készített felvételt, köztük a Cream két tagjával, Jack Bruceszal, valamint Ginger Bakerrel, George Harrisonnal, B. B. Kinggel. Rengeteg gitárosra volt hatással. Példaképei Jimi Hendrix és John Mayall, valamint közvetlen mentora, Peter Green, a Fleetwood Mac gitárosa voltak.
  • 57 éve Dorogon megnyílt az ország első önkiszolgáló ABC-áruháza.
  • 56 éve látta meg a napvilágot Robert Downey Jr. amerikai színész (Rövidre vágva, Fergeteges forgatás, Vasember).

  • 53 éve először mutatott be a Magyar Televízió színes filmet. A film a Fekete István regényéből készült Koppányi aga testamentuma volt.
  • 49 éve meghalt Fenyő Miksa, a Nyugat című folyóirat alapítója, szerkesztője.
  • 28 éve meghalt Alfred Mosher Butts, a Scrabble nevű játék feltalálója. Alfred Butts építész volt, de 1931-ben a gazdasági válság következtében elvesztette munkáját. Innen kezdve olyan intellektuális játékokat kezdett kitalálni, amelyek nagy részét szavakkal és betűkkel kellett játszani. A Scrabble (Betűtorony) nevű játék is az ő találmánya, bár egy bizonyos James Brunot volt, aki egyszerűsítette a szabályokat és kissé újrarendezte a játéktáblát. 
  • 7 éve elhunyt Szabó Gyula, színész, Columbo magyar hangja, a Nemzet Színésze. Nemzet Színész, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar népmesék című mesesorozat mesemondója. Ismertebb szerepei: Tizedes meg a többiek, Hahó Öcsi, Hídember, Tenkes kapitánya – Buga Jakab, Egy óra múlva itt vagyok, Kisváros.

NAPSÜTÉS ÉS NÉMI SZÉL KÍSÉRETÉBEN ÜNNEPELÜNK MA

Napos idővel köszönt ránk a Húsvétvasárnap, bár időnként gomolyfelhők takarják majd az eget és sajnos úgy néz ki, a szél is többször megélénkül Szegeden és környékén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb