Mindenmás

Napi pakk: piros tojás, fehér nyuszi – napsütéses Húsvéthétfőnk lesz ma Szegeden

Húsvéthétfőn végre kisüt a nap, így tökéletes lesz az idő a locsolkodáshoz. Jöhet a kölni és a piros tojás, de szerencsére elázni csak az fog, akit szódavízzel öntöznek meg, az eső elkerüli Szegedet. Ma van Bródy János és Tátrai Tibor születésnapja, tíz éve hunyt el a “Szomszédok” teleregény Lenke nénije. Mondj egy locsolóverset, vagy hímezz tojást és maradj Húsvéthétfőn is a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Vince, Irén és Teodóra nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Húsvét hétfő. Húsvét másnapja a vidámság, a mulatság ideje. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik.
Fotó: felvidek.ma
  • 109 éve, 1912-ben megszületett Örkény István, Kossuth-díjas író, gyógyszerész, a magyar groteszk próza megteremtője.
  • Ma 75 éves Bródy János Kristóf Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró.
  • Ma 69 éves Tátrai Tibor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerző, érdemes művész.
  • 10 éve, 2011 -ben meghalt Komlós Juci a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színésznő, a “Szomszédok” teleregény Lenke nénije.
  • 27 éve, 1994 – ben ezen a napon halt meg Kurt Cobain a Nirvana együttes énekese.

GYÖNYÖRŰ NAPSÜTÉSSEL INDÍTJUK A HETET SZEGEDEN

Húsvéthétfőn sok napsütésre számíthatunk Szegeden, így az időjárás is igazán kedvez majd a locsolkodásnak. Hajnalban többfelé kell számítani fagyra, -2 és 0 fok körül alakul a hőmérséklet, majd napközben már megenyhül az idő és délutánra 12 és 18 fok közé melegedhet a levegő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb