Sport

Akik benézték a rendeletet: “véletlenül” kinyitott pár konditerem

Kinyitott néhány budapesti edzőterem, akik sajátosan értelmezték a kicsit nyakatekert szabályozást – írja az Index.hu. Az eset kapcsán a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége egyeztetésbe kezdett a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, mi pedig szétnéztünk, mi újság Szegeden.

BUDAPESTEN VOLT, AKI FOGTA MAGÁT ÉS ÚJRANYITOTT

Ma reggel számos vállalkozás jutott levegőhöz és bevételhez, miközben a szabályzás nem teszi egyértelművé, hogy mely szolgáltatókra vonatkozik a könnyítés, és melyekre nem. Így aztán a hosszúra nyúlt zárás után egyes vállalkozások saját jogértelmezést követve már ma kinyitottak, mint az Index írja, a XX. kerületi Fitness 2000 ma reggel örömmel tette ki a Facebook oldalára, hogy edzőtermük újra teljeskörűen nyitva áll mindenki előtt. A portál szerint a fent említett terem nincs egyedül, a példát többen is követték.

“Megvan a véleményem a már kinyitó termek tulajdonosairól. Attól tartok, hogy nem jogászok, aki pedig nem az, nem is tudhatja ma délelőtt, hogy mi a helyzet. Már eddig legalább harminc terem hívott. Azt válaszoltam nekik, hogy egy napon már nem múlik, legyenek türelemmel” – nyilatkozta Dechert Áron, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének elnöke, aki állásfoglalást kért az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Az elnök úgy értelmezi, hogy egyelőre csakis versenyengedéllyel lehet az edzőtermeket látogatni.

A portál arra saccol, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ ma hajnalban rengeteg e-mail-címre kiküldött értesítő levelét érthették félre páran, amelyben egyebek mellett azt közlik, hogy

  • az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek szigorú szabályok mentén nyitva lehetnek: átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben;
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok és a kozmetikák is.

SZEGEDEN MINDENKI TARTJA A SZABÁLYOKAT, DE JÖHETNE MÁR AZ ENYHÍTÉS

“Nyilván, nagyon várjuk már a nyitást, de kénytelenek vagyunk betartani a szabályokat” – nyilatkozta megkeresésünkre Tóth Tamás, a Global Fitness tulajdonosa. A közismert szegedi vállalkozó arra saccol, hogy hamarosan, a gasztro-teraszok nyitásával párhuzamosan az edzőtermek is kinyithatnak, addig is, marad a versenyengedéllyel rendelkezők fogadása. Hasonló a helyzet a tőlük pár sarokra üzemelő Szegi Fitness-el, ők egy rövid közösségi média posztban tették tisztába a dolgokat nemrég: “Az új rendelet csak a 104/2021. rendeletben foglalt szolgáltatások vonatkozásában oldotta fel a szigorításokat. A fitnesztermek zárvatartását a 484/2020. rendelet mondta ki, az még egyelőre hatályban van, így a termeket egyelőre csak igazolt versenysportolók látogathatják.”

A szintén szegedi Izometria Fitness is óvatosságra int, mint mai posztjukban írják, sajnos az edzőtermük újranyitására még nincs lehetőség: “Örülünk azoknak a szektoroknak, akik kicsit éledezhetnek, de kérünk, legyetek nagyon óvatosak, amikor ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszitek!”

Fotók: Szegi Fitness, Izometria

Borítókép: Muscle and Fitness

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb