Közélet

Magyar Orvosi Kamara: a nyitás megkezdését korainak tartjuk, a harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl

A kormány mától feloldotta a korlátozások egy részét. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének határozott álláspontja viszont az, hogy a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs – írja szerdai közleményében a MOK.

Mint írják: “A nyitás megkezdését korainak tartjuk. Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének” – írják, hozzátéve, hogy az adatok alapján tegnap csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma magas szinten stagnál, és sajnos egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg. Jelen ismereteink szerint a járvány harmadik hullámának – jó esetben is – a platóját értük el.

AZ OLTÁS A MÁSODIK DÓZIS UTÁN NYÚJT KELLŐ VÉDETTSÉGET

A közleményben arra is kitérnek, hogy a koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő hetedik nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. “Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt. Miközben a boltok hosszabb nyitvatartását, így a vásárlók időben, valamint térben való jobb elosztását jó iránynak tartjuk, az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítéljük meg” – figyelmeztet a MOK. A közleményben kérik a lakosságot, hogy – függetlenül attól, hogy számos szolgáltatás újra elérhető – ne változtassanak eddigi szokásaikon, továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat.

“Fokozottan tartsa bemindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldzatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl” – hangsúlyozza az orvosi kamara. 

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb