KikapcsVideo365

Ötvenezer virággal üdvözlik a tavaszt Mórahalmon – tulipános kert nyílt Szeged szomszédságában

A Balaton, a Tisza tó és Cegléd után érkezett meg a Homokhátságra az a
kezdeményezés, mely az ébredő természet szépségeivel, a tavasz minden színével és illatával várja a látogatókat Mórahalom határában, a Röszkei úton, a Bivalyrezervátum szomszédságában.
Ez a TulipGarden, ahol 50 ezer nárcisz, jácint és tulipán ejti rabul a természet kedvelőit magával ragadó szépségükkel. Az országban egyedülálló módon ez az ötödik tulipános kert, amit Szeged szomszédságában, Mórahalom városa a helyi Alba Milagro Hungary Kft-vel közös együttműködésben nyitott meg a nagyközönség előtt.

ÖTVENEZER VIRÁGHAGYMA KERÜLT ELÜLTETÉSRE MÉG AZ ŐSSZEL

“Formabontó módon szerettük volna köszönteni a tavaszt, hogy kimozdítsuk az embereket a maguk fizikumában és lelkiségükben abból a rideg télből, esetleg egy kicsit a karantén magányából, amiben eddig kénytelenek voltak élni. A Balatonon honosodott meg ez a közösségi virágoskert program, amit elhoztunk a Dél – Alföldre, Mórahalomra, a partner szervezeteinkkel együtt. Ötvenezer virághagymát ültettünk el, és az a célunk, hogyha ez virágba szökken, és az időjárás is megengedi, akkor ez egy kellemes kikapcsolódásra alkalmas kirándulóhellyé alakulhat. Az lenne a célunk, hogy formabontó módon érjük el azt az eredményt, amelyre tavasszal mindannyian vágyunk: egy kis felüdülésre, egy kis szabadságra a természetben” – mesélte el Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Fotó: Magyar Andor

A NÁRCISZOK ÉS JÁCINTOK MÁR VÍGAN ILLATOZNAK, MÍG A TULIPÁN JÓCSKÁN KÉRETI MÉG MAGÁT A JELENLEGI HŰVÖS IDŐBEN

A hatalmas szabadtéri területen a nárciszok és jácintok már messziről hívogatják édes illatukkal a látogatókat, a tulipánok azonban ebben a zord időben még nem voltak hajlandóak bontogatni szirmaikat. Elvileg már múlt héten nyílniuk kellett volna a tulipánoknak a már meglévő kertek tapasztalatai alapján, ami láthatóan még mindig nem következett be. Ha a következő napokban, hetekben megszűnnek a hajnali fagyok és jobbra fordul az idő, április 17-től már a virágzó tulipánok ezrei fogadják a vendégeket, árulta el kérdésünkre Major Zoltán, az Alba Milagro Hungary Kft. vezetője, a projekt ötletgazdája.

Fotó: Magyar Andor

A TULIPÁNKERT CÉLJA, HOGY VONZÓ TURISZTIKAI CÉLPONTOT ALAKÍTHASSANAK KI MÓRAHALMON

“Cégünk 2020-ban költözött Mórahalomra, és azért gondoltuk, hogy csatlakozunk a TulipGarden franchise rendszeréhez, mert szeretnénk, ha a tulipános kert mindenki számára látogatható lenne, és ne kelljen ezért óriási távolságokat megtenni, nem utolsó sorban pedig szerettünk volna szerepet vállalni Mórahalom életében. Szimpatikus volt a település hozzáállása a különböző kérdésekhez, világos volt számunkra, hogy itt szeretnénk létrehozni a virágoskertet, mert a településen rengeteg turista is megfordul, ha épp nincs pandémia” – mesélte el számunkra Major Zoltán.

A kert megfelelő kiegészítője lehet a mórahalmi idegenforgalmi értékeknek és kertészeti hagyományoknak, ami talán még inkább színesíti a mórahalmi turisztikai életet. A kert látogatása ingyenes, a családok és barátok kilátogatva a helyszínre remek fotókat készíthetnek, maradandó élményeket szerezhetnek, sőt térítés ellenében virágot is szedhetnek, mellyel megajándékozhatják azt, aki a szívüknek kedves.

Fotó: Magyar Andor

HA MINDEN A TERVEK SZERINT ALAKUL JÖVŐRE TRIPLA ENNYI VIRÁG FOGADJA A LÁTOGATÓKAT MÓRAHALMON

Major Zoltán azt is elárulta, céljuk, minél több tulipános kert létrehozása az országban, reményeik szerint jövőre már a kertek száma akár 15-20-ra is emelkedhet, sőt, a jelenlegi 50 ezer tő virág Mórahalmon is csak a kezdet, szeretnék ezt a számot megduplázni, vagy megtriplázni, így a tervek szerint jövőre már 150 ezer virág is várhatja a látogatókat.

“Hosszútávon gondolkozunk a tulipános kertben, amit azért is merünk megtenni, mert az önkormányzat minden tekintetben a támogatónk, kiváló partnerséget tudtunk kialakítani, ezért bátran vállaljuk a további fejlesztéseket ezen a területen” – árulta el Major Zoltán, majd abba is beavatott minket, hogy a tulipános kert hétvégente és ünnepnapokon látogatható, és természetesen sok szeretettel várnak minden virágkedvelő vendéget. Sőt, a tulipános kert életében már megvolt a nulladik nap, amikor nárciszt és jácintot lehetett szedni a kilátogatóknak. Ahogy Major Zoltán elmondta, óriási érdeklődést tapasztaltak már ezen az első napon is a vendégek részéről, körülbelül 6 – 700 ember megfordult a kertben.

Fotó: TulipGarden Mórahalom Facebook oldala

A KÉSŐBBIEKBEN KÜLÖNBÖZŐ ATTRAKCIÓKKAL IS BŐVÍTIK A TULIPÁNKERT ADTA LEHETŐSÉGEKET

A tulipános kert a későbbiekben különböző attrakciókat is kínálni fog a természetbarátok számára: “Az ötletek formálódnak, biztos, hogy a természettel lesz összefüggésben, hiszen itt vagyunk a Nagyszéksós – tó partján, biztos, hogy virágokkal és növényekkel lesz kapcsolatos, olyan programokkal fűszerezve, amit kevésbé urbanizált környezetben képzelünk el. A természetközeliség és a tanyasi feeling, a falusi miliő fogja ezt meghatározni, és ezzel azt szeretnénk elérni, hogy egyre több időt töltsenek itt Mórahalom vendégei” – árulta el Nógrádi Zoltán.

Ha kedvet kaptál Te is, hogy meglátogasd a mórahalmi tulipánkertet, kis ráhangolódásként merülj el a virágok szépségében Magyar Andor operatőr kollégánk videó felvételével.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb