Közélet

Bizonyos esetekben szükség lehet a kínai Sinopharm vakcinánál a harmadik oltásra is

A Wall Street Journal számolt be róla, hogy az Egyesült Arab Emírségekben már márciusban elkezdték beadni a kínai Sinopharm-vakcina harmadik adagját, mivel egyes beoltottak szervezete nem termelt elegendő antitestet, így náluk nem alakult ki a második adagot követően az immunitás, emiatt szükségessé vált a harmadik dózis beadása, olvasható az Index cikkében.

A HARMADIK OLTÁS EGYELŐRE NÉHÁNY SZÁZ EMBERT ÉRINT A TÖBB MILLIÓ BEOLTOTTBÓL

Fontos, ahhoz, hogy kiderüljön, kinek van szüksége a harmadik adagra az oltóanyagból le kell ellenőrizni a páciens antitestszintjét, és csak az orvosa javaslatára kérhet újabb dózist, fejtette ki a G42 Healthcare cég egyik kutatója, Walid Zaher, amely cég végzi a Sinopharm-vakcina elosztását. A kutató elmondta, egy vizsgálatban letesztelték, hogy megfelelően hatásos és biztonságos-e a harmadik dózis beadása, s pozitív eredményt kaptak. Kiemelte, hogy a harmadik oltás egyelőre néhány száz embert érint a több millió beoltottból.

A KÉT ADAG UTÁN ELÉRT SZINTET IS MEGFELELŐNEK TARTOTTÁK, EZÉRT SZEREPEL AZ AZ EREDETI ELŐIRATBAN

Rusvai Miklós, virológus, az Állatorvostudományi Egyetem nyugalmazott professzora viszont már januárban említette egy ATV-nek adott interjúban, hogy a kínai vakcina hátránya, hogy három adagban kell beadni azt. Kétszer kell oltani 28 napos időközzel, és szükséges egy harmadik oltás is az elsőt követő 56. napon. „Arra utaltam januárban, hogy vannak olyan oltottak, akiknél nem alakul ki megfelelő szintű ellenanyagválasz, ezért adják néhány Öböl menti országban a harmadik adagot bizonyos embereknek” – mondta az Indexnek Rusvai Miklós. “Kínában a párhuzamos klinikai vizsgálatok során egyes csoportoknak kettő, másoknak három dózist adtak. Jobb hatékonyságot mértek három dózis után, ám a két adag után elért szintet is megfelelőnek tartották, ezért az eredeti előiratban is meghagyták a két adagot”, fejtette ki Rusvai Miklós.

DUDA ERNŐ SZERINT LOGIKUSABB VOLNA A HARMADIK OLTÁST EGY MÁS TÍPUSÚ VAKCINÁBÓL BEOLTANI

“Az alkalmazási előírás alapján a második oltás után két héttel várjuk a maximális védettség kialakulását. Ezután meg lehet csinálni a tesztet, de nem mindegy, milyet. Csak annak van értelme, amelyik a neutralizáló ellenanyagok mennyiségét mutatja meg. Ha a második oltás után 14 nappal egy ilyen teszt semmilyen vagy alacsony neutralizáló ellenanyagszintet mutat, akkor érdemes lehet beadatni egy harmadik oltást. De nem feltétlenül a kínaiból, hisz ha két ilyen oltás nem váltott ki erős immunválaszt, akkor logikusabb volna egy más típusú vakcinával beoltatni magát az illetőnek” – vélekedett a témában Duda Ernő, szegedi virológus professzor.

AZ ELLENANYAGSZINT TESZTELÉSE NÉLKÜL EGYESEK HAMIS BIZTONSÁGBA RINGATHATJÁK MAGUKAT

A professzor meglátása szerint az ellenanyagszint tesztelésének azoknál lenne nagy jelentősége, akik valamilyen okból gyengült immunrendszerrel rendelkeznek (például leukémia vagy szteroidkezelés miatt), függetlenül attól, hogy milyen oltást kaptak. Akadhatnak olyanok, akik ugyan beoltatták magukat két dózissal, de a keringő ellenanyagszintjük alacsony maradt, ezért hamis biztonságban érezhetik magukat. Addig viszont nem tudnak erről, míg le nem teszteltetik magukat.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb