Kikapcs

Kíváncsi vagy, hogyan születnek az előadások? Online beavató színházi sorozatot indít a Szegedi Kortárs Balett

Ha mindig is fúrta az oldalad, hogyan születnek a Szegedi Kortárs Balett előadásai, most lehetőséged lesz bepillantani a kulisszák mögé, ugyanis a színpadi produkciók születését és a társulat történetét bemutató online beavató színházi sorozatot indít a Társulat, olvasható a Szegedi Kortárs Balett közleményében.

Fotó: szegedikortarsbalett.hu

CÉLJA A MŰFAJ MEGISMERTETÉSE A FIATALABB GENERÁCIÓKKAL

A közlemény szerint a beavató színház olyan közönség számára nyitott esemény, amelyet mintegy két évtizede a Szegedi Kortárs Balett elsők között hívott életre a magyar táncéletben. Célja, hogy a rendhagyó előadások során táncszerető és a műfajt értő közönséget építsen elsősorban a fiatalok körében. A különleges előadás mindig egy adott produkcióhoz kötődik, műfaját tekintve “magyarázó”, interaktív est, amelyen a publikum közelebbről is megismerkedhet a darab létrejöttével. A közreműködők – a koreográfusok és a táncművészek – “dekódolják” a nézők számára a látottakat.

Fotó: szegedikortarsbalett.hu

A TÁRSULAT HÁROMRÉSZES KISFILMSOROZATOT INDÍT A CÉL ÉRDEKÉBEN

Egy éve a színházak működése a járvány miatt kizökkent a normális kerékvágásból és alig nyílt lehetőség személyes találkozásra, ezért a beavató színházi estek is elmaradtak. Ezt pótolandó a Szegedi Kortárs Balett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával – háromrészes kisfilmsorozatot indít, amely egy-egy produkció, illetve az együttes történetébe enged bepillantást.

Fotó: szegedikortarsbalett.hu

AZ ELSŐ RÉSZ A CARMINA BURANA CÍMŰ PRODUKCIÓT MUTATJA BE TÜZETESEBBEN

Az első rész a társulat legnépszerűbb produkciója, a Carmina burana premierjének huszadik évfordulójához kapcsolódik. A Carl Orff világhírű, közkedvelt zenéjére született darabot, Juronics Tamás koreográfiáját 2001. április 19-én mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban. A produkció azóta számtalan szakmai elismerést kapott itthon és külföldön, és csaknem négyszáz előadásán nézők ezreit vonzotta négy kontinensen évről-évre. A táncjáték egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő barbár közösség rituálékkal teli életébe enged bepillantást, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni mindazt, amit a sors rájuk ró.

Fotó: szegedikortarsbalett.hu

A TOVÁBBI KISFILMEKBEN BEMUTATJÁK A KÉSZÍTŐK A SZEGEDI KORTÁRS BALETT TÖRTÉNETÉT ÉS A MÉG NEM LÁTOTT BLUE CÍMŰ DARABOT

A másik kisfilm a Szegedi Kortárs Balett történetéről, míg a harmadik a legújabb, bemutatás előtt álló Blue/The black paintings című estről szól. A sorozatban a legismertebb előadások felvételei a vezetők és a táncművészek interjúival fűszerezve jelennek meg; személyes élmények és érzelmek látnak napvilágot. Az ingyen megtekinthető filmek elérhetőségét a társulat közösségi oldalain teszik közzé, az első rész bemutatóját hétfőn 19 órakor tartják – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb