Közélet

Gulyás Gergely: májusra már hatmillió beoltott lehet

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó, ahol a járványhelyzettel és az újranyitással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb tudnivalókról, az oltások haladásáról, a vakcinák elérhetőségéről ezúttal is Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást. Amint kezdetét veszi a tájékoztató, előreláthatólag 10:30 – kor, jövünk az élő tudósítással, cikkünk folyamatosan frissül!

10:58 ELKEZDŐDÖTT A KORMÁNYINFÓ

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter megkezdte a mai tájékoztatót.

11:00 NEM JÖN A JANSSEN VAKCINÁJA

Nem jön a Janssen vakcinája, számolt be róla Gulyás Gergely, így félmillióval kevesebb vakcina áll a rendelkezésünkre, amelynek pótlása folyik.

11:04 ELSŐSORBAN ÜZLETI ÉRDEKEK ÁLLNAK A VAKCINÁK HATÁSÁNAK MEGKÉRDŐJELEZÉSÉBEN, PLAKÁTKAMPÁNY INDUL

A kormány kampányt indít ismert emberek oltásra buzdításával, hogy minél többen oltassák be magukat, hiszen minden elérhető vakcina biztonságos.

11:05 MÁJUS VÉGÉIG HATMILLIÓ BEOLTOTT LEHET

Még ha a Janssen vakcina ki is esik, akkor is 6 millió beoltott lehet nálunk május végére. Mától a kormány oltási kampányt indít, az Oltás életet ment címmel!

11:09 CSÜTÖRTÖKÖN MEGJELENNEK AZ ÚJ SZABÁLYOK

A 3,5 millió oltotthoz kötött szabályozások a csütörtöki napon jelennek meg, a bértámogatás továbbra is járni fog a vendéglátóknak. Orbán Viktor tegnap jelentette be, hogy 3,5 millió után nyithatnak a teraszok.

11:10 AZ ISKOLÁK IGAZGATÓI ENGEDÉLYEZHETIK A DIÁKOKNAK A TÁVOLLÉTET

Az iskolai intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, tehát az alsó tagozatoknál nem lesz párhuzamosan digitális és tantermi oktatás.

11:14 SEHOL NEM TETTÉK KÖTELEZŐVÉ AZ OLTÁST

Gulyás Gergely leszögezte, sehol nem tették kötelezővé és nem is teszik kötelezővé az oltást, így a vendéglátásban dolgozóknak sem.

11:15 A KÖVETKEZŐ MÉRFÖLDKŐ 3,5 MILLIÓ BEOLTOTT

Gulyás elmondta, 3,5 millió beoltott esetén lehet beszélni az újabb enyhítésekről, amit várhatóan napokon belül el is érhetünk.

11:17 AZ ASTRAZENECA ÉS A SINOPHARM TÖBB ESETBEN JOBB, MINT A PFIZER

Gulyás Gergely szerint Magyarországon valamennyi oltóanyag hatékony és biztonságos, sőt véleménye szerint az AstraZeneca és a Sinopharm több esetben jobb, mint a Pfizer.

11:20 A KORMÁNY ELHATÁROLÓDIK A SZEGEDI EGYETEM OKTATÓJÁNAK, GULYÁS LÁSZLÓNAK KIJELENTÉSEITŐL

Az ügyben az egyetem és a rektor vizsgálatot indított. A kormány szerint is elfogadhatatlan amit és ahogyan mondta az oktató.

11:22 NEM KELL HARMADIK OLTÁS

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kínai vakcina a második oltást követően is védettséget nyújt. Nem kell harmadik oltás.

11:23 A SZPUTNYIK VAKCINA IDŐBEN ÉRKEZIK

Megérkezik időben a Szputnyik V második dózisos szállítmánya is, ezért nem fog előfordulni olyan probléma, hogy valaki késve kapná meg a második vakcinát.

11:26 KEVESEBB VAKCINA ÉRKEZETT

Az elmúlt héten kevesebb embert oltottak, mert nem érkezett meg a korábban beígért mennyiség, amit igyekszik a kormány pótolni.

11:27 A PARKOLÁS A VESZÉLYHELYZET IDEJE ALATT INGYENES

Amíg tart a veszélyhelyzet, addig a parkolás is ingyenes marad.

11:28 AZ OLTÁSRA VÁRÓK SORRENDJÉT A HÁZIORVOSOK HATÁROZZÁK MEG

A pedagógusok oltása után a kor és az egészségügyi állapot meghatározását követően állíthatnak fel a háziorvosok oltási sorrendet.

11:30 MÉG FOLYAMATBAN VAN AZ EGYSÉGES UNIÓS VAKCINAÚTLEVÉL SZABÁLYOZÁSA

A kormány reményei szerint az EU-ban is szabadon utazhatunk majd hamarosan akkor is, ha nem csak az uniós szakhatóságok által elfogadott vakcinával vagyunk oltottak. Az uniós szabályozás még alakul, és úgy tűnik, hogy egységesedni fog, ennek határideje azonban még bizonytalan – mondta a miniszter. 

11:35 AZ OLTÁSI REND A REGISZTRÁCIÓVAL BIZTOSÍTHATÓ

Az ellenzék néhány napja azt kezdeményezte, hogy regisztráció nélkül is hozzá lehessen jutni az oltáshoz. Gulyás Gergely szerint az oltási rend annak köszönhetően volt biztosítható eddig is, hogy korábban regisztráltak az emberek.

11:40 NINCS SZÜKSÉG ARRA, HOGY AZ ASTRAZENECA ESETÉBEN A MÁSODIK DÓZIST MÁSIK VAKCINÁBÓL ADJÁK

Gulyás Gergely elmondta, az AstraZeneca második körös vakcinájának vizsgálata után jó eredményeket kaptak, ezért nem indokolt, hogy eltérő vakcinát használjanak az első dózis után.

11:44 AKIK BE VANNAK OLTVA, AZOKNAK A NYÁRON EGY KÜLFÖLDI UTAT KÖVETŐEN NEM KELL KARANTÉNBA VONULNIUK

Hivatalosan még nem született meg a módosítás, de a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell karanténba vonulniuk külföldről történő hazaérkezés után – jelentette be Gulyás Gergely.

11:45 JELENLEG 1523 EMBER FEKSZIK INTENZÍV OSZTÁLYON

Gulyás elmondta, jelenleg 1523 embert kezelnek a kórházak intenzív osztályain.

11:47 AKKOR ÉR VÉGET A JÁRVÁNY, HA AZ EGÉSZ VILÁG TÚL LESZ RAJTA

Akkor ér véget a járvány Gulyás szerint, ha az egész világon túl leszünk rajta, addig az oltásokkal tudunk a legjobban védekezni, továbbá a cél a 6 millió beoltott elérése. 

11:51 VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Gulyás Gergely befejezte a kormányzati tájékoztatót.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb