Mindenmás

Szegedi Törvényszék: nem szabadulhat a skálás gyilkos

Tovább tölti életfogytig tartó, több emberen elkövetett emberölés bűntette és más, súlyos bűncselekmények miatt kiszabott fegyházbüntetését B. L. elítélt – tudatta szerkesztőségünkel a Szegedi Ítélőtábla, tehát nem szabadulhat még most sem az úgynevezett skálás gyilkos.

A történet szerint B. L. elítéltet több más bűncselekmény mellett a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása – ahol egy 23 éves egyetemista lelte halálát –, továbbá bűntársával két vadász életének kioltása miatt ítélte jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban. Az ítélet szerint legkorábban 2014-ben lehetett volna feltételes szabadságra bocsátani az elítéltet, azonban erre – egyezően a korábbi jogerős döntésekkel – most sem került sor.

A BŰNISMÉTLÉS VESZÉLYE MÉG FENNÁLL

Az elsőfokon eljárt büntetés-végrehajtási bíró a mai napon távmeghallgatás útján tartott ülésen hozta meg döntését, melyet az elítélt által előadottakra, a fogvatartása alatti magatartását részletező büntetés-végrehajtási intézeti előterjesztésre, valamint az igazságügyi pszichológus bevonásával készült komplex szakértői véleményre alapozott. Az elítélt lényegében problémamentesen tölti a szabadságvesztést, tanulmányokat is folytatott, ugyanakkor a szakvéleményből arra lehet következtetni, hogy személyiségszerkezetéből adódóan a bűnismétlés veszélye továbbra is fokozottan fennáll, csupán mérsékelt megbánás jellemzi.

NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, HOGY TÖRVÉNYTISZTELŐ ÉLETMÓDOT FOLYTATNA

Ki kell emelni, hogy a törvényi rendelkezések és a töretlen bírói gyakorlat szerint a feltételes szabadságra bocsátás kedvezménye nem automatikusan járó jogosultság az elítélt számára, hanem az összetett törvényi feltételek mellett is csupán adható lehetőség, feltéve, hogy a szabadságvesztés-büntetés célja az elítélt szabadon bocsátásával is elérhető. A körülményeket mérlegelve a büntetés-végrehajtási bíró úgy ítélte meg, hogy az elítélt esetén nem állapítható meg, hogy szabadon bocsátása esetén vissza tudna illeszkedni a társadalomba és törvénytisztelő életmódot folytatna, így a mai napon meghozott végzésével B. L. elítélt életfogytig tartó fegyház fokozatú szabadságvesztésből történő feltételes szabadságra bocsátását mellőzte. A törvényi előírásokkal összhangban rendelkezett arról, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét a későbbiekben – 2022. évben – ismételten megvizsgálja. A bíróság végzése ellen az elítélt és védője is fellebbezett, így a végzés nem jogerős.

Forrás: Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb