Mindenmás

Napi pakk: ha rövid időre is, de sütni fog a nap Szegeden, ma van Charlie Chaplin szülinapja

Felhős, szeles nap köszönt ránk a hét utolsó munkanapján, de azért rövid időszakokra kisüthet a nap felettünk, és máris sokkal jobb kedvvel hangolódhatunk a hétvégére! 132 éve született Charlie Chaplin, ma lenne 58 éves Gesztesi Károly, és egy éve hunyt el Gene Deitch a Tom és Jerry, valamint a Popeye rendezője. Vágj bele a hét utolsó kihívásaiba a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Csongor, József, Bernadett, Bánk, Benedek és Enikő nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 316 éve, 1705 – ben Anna, angol királynő lovaggá ütötte Isaac Newtont.
  • 191 éve, 1830 – ban meghalt Katona József drámaíró, a Bánk Bán szerzője.
  • 154 éve, 1867 – ben született Wilbur Wright amerikai pilóta, aki fivérével végrehajtotta az első sikeres motoros repülést.
  • 132 éve, 1889 – ben megszületett Charlie Chaplin angol filmszínész, forgatókönyvíró és filmproducer (A kölyök, A diktátor).
  • 20 éve ezen a napon ünnepeljük a holokauszt magyar áldozatainak emléknapját. Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják meg Magyarországon a holokauszt magyarországi áldozatainak napját, annak emlékére, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása.
  • 58 éve, 1963 – ban megszületett Gesztesi Károly színész. (Üvegtigris 2, Kútfejek, Valami Amerika, Papírkutyák)
  • 109 éve, 1912 – ben ezen a napon repült először keresztül nő a La Manche-csatorna felett. Harriet Quimby volt az első nő, aki amerikai repülő jogosítványt kapott.
  • Ma 56 éves Martin Lawrence színész (Bad Boys 1-2; Nemzetbiztonság Bt.; Állj, vagy jövök!)
Fotó: filmezzunk.hu
  • Ma 48 éves Schell Judit, Jászai Mari-díjas színésznő. Ő volt a Csillagkapu című sorozatban Samantha “Sam” Carter, vagyis Amanda Tapping 2. szinkronhangja.
  • 1 éve halt meg 95 éves korában Gene Deitch Oscar-díjas amerikai-cseh illusztrátor, képregényszerző, rajzfilmrendező (Tom Terrific sorozat, Nudnik, Sidney’s Family Tree, Tom és Jerry, Popeye rendezője).

RÖVID IDŐRE KISÜT A NAP SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN

Ma jellemzően erősen felhős, többfelé még szeles időre van kilátás, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Csak néhol fordulhat elő gyenge eső, kisebb zápor. Kora reggel -5, +3, napközben 8-13 fokra számíthatunk.


- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb