Közélet

Orbán Viktor: május végére, június elejére kint vagyunk a vízből (élő tudósítás)

Ismét miniszterelnöki interjúval indul a péntek, Orbán Viktor a Kossuth Rádió “Jó reggelt Magyarország” című műsorában nyilatkozik. A Szeged365.hu-n élő szöveges tudósítás formájában hozzuk a lényeget, cikkünk folyamatosan frissül!

MIELŐTT BELEVÁGNÁNK: ÍGY ÁLLUNK MOST A SZEGEDIEK VS JÁRVÁNY MECCSEL

A kormány csütörtökön hivatalosan is meghosszabbította az érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületi maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10-kor életbe lépő esti kijárási tilalom is – derül ki a Magyar Közlöny csütörtök este megjelent számából. 

Pár fontos és aktuális tétel, egy kis warm up – ként a miniszterelnöki bejelentésekhez:

  • hétfőtől kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai,
  • 3 és félmillió beoltottnál pedig a vendéglátós teraszok, akik reggel 5 és este 10 között fogadhatnak vendégeket.

07:34 START, ORBÁN VIKTOR A STÚDIÓBAN

Miért változtattak a döntésen? – tette fel a kérdést a műsorvezető annak kapcsán, hogy eredetileg a felsősök is mentek volna hétfőtől iskolába. A miniszterelnök szerint az óvatosság és az elővigyázatosság az ok. Orbán Viktor szerint az iskola-témában a közvélemény mindig megosztott. A döntésnél fontos szerepet játszott…

  • a bölcsődékben tapasztalható helyzet,
  • a kórházi statisztikák, melyek azt mutatják, hogy a gyerekeket kevésbé veszélyezteti a vírus. Jelenleg 27 olyan gyermek van kórházban, aki 14 év alatt van, lélegeztetőgépen pedig ketten vannak. Mint mondta, ez is kettővel több annál a számnál, ami elfogadható lenne.

Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni – mondta a kormányfő. Az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás – tette hozzá. A szülőknek megvan a lehetőségük, hogy ne menjenek a gyerekek iskolába, az igazgatók döntenek majd. 

07:38 TÍZEZER ALÁ ESETT A KÓRHÁZBAN ÁPOLT COVID BETEGEK SZÁMA

3.145.592 fő kapta meg eddig az első oltását, 1 millió 300 ezer feletti magyar a második. 241 honfitársunkat vesztettük el az elmúlt 24 órában, a kórházban ápoltak száma viszont 10 ezer alá csökkent ma reggelre – jelentette be a miniszterelnök. 1117 ember van lélegeztetőgépen – tette hozzá.

07:40 MÁJUS VÉGÉRE KINT VAGYUNK A VÍZBŐL

Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből, mondta Orbán Viktor. A kormányfő szólt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát, kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Jansen vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében. “Látni akarjuk, mi történik ott” – magyarázta a miniszterelnök.

07:42 MARAD AZ OLTÁSI REGISZTRÁCIÓ

A miniszterelnök szólt arról is, hogy nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről. Tudni kell, hogy kik akarnak oltást, és ez alapján lehet megmondani, hogy hová mennyi oltóanyag kell – tette hozzá. Ez az ország második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelete. 

07:45 MINDEN 65 FELETTI REGISZTRÁLT MAGYART BEOLTOTTAK

A 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni. “Akit a vírus halálosan megbetegíthet, azokat beoltottuk már” – tette hozzá Orbán Viktor. 

07:47 AKI AZT HISZI, VÉDETT MARAD OLTÁS NÉLKÜL, ROSSZUL HISZI

Már több mint 4,2 millió ember regisztrált – mondta a kormányfő. Azt hiszik emberek, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékét beoltották, és őt nem kell beoltani. Két lehetőség van, vagy beoltatja magát valaki, vagy nem. Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved – mondta a kormányfő. Az oltás életet ment, mert a megbetegedés halált is okozhat – tette hozzá. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. Ilyen tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program.

07:52 MINDEN A KÖVETKEZŐ HAT HÉTEN MÚLIK

Ha sikeresek leszünk a következő hat hétben, akkor kint leszünk a vízből – ismertette a kormányfő.  

07:55 5000 MILLIÁRD A GAZDASÁG ÚJRAINDÍTÁSÁRA

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a teraszok kinyitása egy szimbólikus dolog lesz. “2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni – tette hozzá. Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt. most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni” – mondta a kormányfő. Mint kifejtette, volt olyan kerület Budapesten, amely megduplázta a teraszok díját. Éppen ezért most eltörlik a teraszdíjat.

Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd ezt. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb