Kikapcs

Idén online rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt


- Hirdetés -

Április 22-én, online rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A több tudományterületet érintő vetélkedőn az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkássága mellett a versenyzők a 2021-ben centenáriumát és alapításának 440. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak.

A kilencedik alkalommal zajló Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, és Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdéseket is felvonultat. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, de a 2015-2019 közötti orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok is a tematika részét képezik.


- Hirdetés -

A HAT LEGJOBB A DÖNTŐBEN

A versenyre magyarországi és határon túli középiskolás diákok jelentkezhettek azzal a kitétellel, hogy a három fős csapatnak legalább az egyik tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A tavaly decemberben megrendezett elődöntő 37 csapata közül a 6 legtöbb pontot gyűjtő jutott a fináléba. A döntősök:

  • a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Narancs nevű csapata,
  • a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata,
  • a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OWO nevű csapata,
  • a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium Tritánok nevű csapata,
  • a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont Bioenergetics nevű csapata,
  • valamint a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG2 nevű csapata.

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN TÖBB MINT 100 ISKOLA VETT RÉSZT A VERSENYEN

Az elmúlt években több mint 100 iskolát képviselve közel 1000 diák vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőn. A rekorder a debreceni Tóth Árpád Gimnázium: az iskola diákjai minden évben részt vettek a tanulmányi versenyen, és idén is a döntőbe jutottak. Az ifjú tehetségekkel 154 felkészítő tanár foglalkozott az elmúlt évek során. Az SZTE idén nem csak a döntő résztvevőit várja az erre a célra létrehozott online felületen, hanem az összes benevezett csapatot, akik nézőként követhetik a finálé történéseit. A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnere a Givaudan Hungary Kft., további támogatói a Pick Szeged Zrt, a Medtronic és a Solvo Biotechnology. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.

Forrás: SZTE Sajtó


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb