Közélet

Mi történik a kiolvasztott vakcinával, ha valaki nem megy el az oltásra? Van, ahol soron kívül beadják valakinek!

Kiolvasztják a vakcinát, de a behívott páciens nem megy el az oltásra. Mit tesz ilyenkor a szemfüles magyar orvos? Egyre több városi legenda szól arról Szegeden is, hogy a megmaradó, vissza már nem fagyasztható (tehát másképpen kárba vesző) vakcinát soron kívül beadják valakinek. A hetek óta futótűzként terjedő pletykát most egy fővárosi operatőr erősített meg a Blikknek, akinek egy barátja szólt: van egy kis kimaradt Covid-oltóanyag.

Nyoszoli Ákos operatőrnek egy gyógyszerész haverja szólt, hogy a hivatalos rendelési idő után beoltják.

“Húsvét után, kirándulásból hazajövet hívott fel a gyógyszerész barátom, hogy most kapott oltást a Szent Kristóf rendelőintézetben, és amikor eljött, kiszólt neki a nővér, hogy többen nem jöttek el a megkapott időpontra, szóljon az ismerőseinek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket” – mesélte el váratlan kalandját a Blikknek Nyoszoli Ákos operatőr, aki azonnal írt több barátjának, ismerősének. Mire odaértek, már legalább hatvan ember állt ott sorban. Kisvártatva kijött egy asszisztens, egy A4-es papírra leírta a neveket, TAJ-számokat, és biztatta őket, hogy nagyjából 80-100 adagra elég megbontott ampulla van az oltópontokon. “Fél nyolcig simán lement minden. Astra Zenecát kaptunk, és azonnal regisztráltak a második adagra is” – mesélte Ákos, aki hozzátette, nem is kérdezték, hogy a környéken lakik-e. Az égből pottyant oltáson felbuzdulva az operatőr azonnal kiírta a közösségi oldalára, hogy milyen szerencsés volt. A visszajelzésekből kiderült, fél nyolc után már bárkinek adtak oltást, hogy ne kelljen kidobni a felolvasztott vakcinákat. A vakcinakommandó azóta is működik

A jelenség állítólag nem egyedi, máshol is alkalmazzák ezt a nem hivatalos gyakorlatot. “Megmaradt vakcinákkal is oltanak, mert nem jöttek el azok, akiknek beadták volna. Ez egy létező jelenség. Nem lehet csak úgy visszafagyasztani a többadagos dobozból kivett oltóanyagot, logikus, hogy az oltóponton dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy cseppje se menjen kárba, erre egyelőre nincs szabályozás” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő orvos a Blikknek.

Forrás: Blikk, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb