Közélet

Napi összefoglaló: javulnak a járványügyi adatok, háromezer alatt az újonnan fertőzöttek száma

Volt itt minden ma is mint a moziban, bár zömében azért jó hírek, úgy hogy mutatjuk is nap legfontosabb eseményeit: háromezer alá csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma és Müller Cecília szerint is javulnak a járvány adatok. Enyhén csökkenő tendenciát mutat a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyagának koncentrációja is, viszont ez a mutató Szegeden egyelőre stagnál. Továbbá, szegedi sikerek is vannak mára: Szingapúrban nyit idén irodát az egyik helyi startup és befejeződött az egyetemen az a kutatás, ahol a leginkább halálos betegségek túlélési esélyének növelését vizsgálták. Még egy jó hír mára: ezúttal egyszerre két szerelvény, az egyes és a kettes tra-train is begördült Hódmezőváráshelyre, így sikeres volt a dupla tesztüzem! Itt a napi összefoglaló!

HÁROMEZER ALATT AZ ÚJONNAN AZONOSÍTOTT FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Az elmúlt 24 óra adatai alapján 2680 új fertőzöttet regisztráltak országosan, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 127 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 197 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett. 

JAVULNAK AZ ADATOK

Hétfőn 68 ezer Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezeknek egy részét a második oltásra szánják, a másik részét a budapesti háziorvosok kapják, holnap pedig 248 ezer adag Pfizer-vakcina jön, és még a héten orosz és kínai oltóanyag is érkezik – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. “Javulnak a járványügyi adatok” – ismételte meg az országos tisztifőorvos azt, amit vasárnap Galgóczi Ágnes is mondott a közmédiának már. 

LASSAN CSÖKKEN A KORONAVÍRUS SZENNYVÍZBEN MÉRT KONCENTRÁCIÓJA IS

A 15. héten folytatódott a korábbi hetekben megfigyelt, enyhén csökkenő tendencia a szennyvíz eredmények országos átlagában – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A megadott táblázat alapján Szegeden egyelőre stagnál ez a mutató.

SZEGEDI SIKER = SZINGAPÚRBAN IRODA

A Covid helyzet átformálta az Antavo nevű hűségprogram-menedzsmenttel foglalkozó szegedi startup működését, ami még inkább segített a vállalkozás hatékonyságát növelni, olyannyira, hogy az idei tervek szerint már betörnek az ázsiai piacra is, konkrétan Szingapúrban terveznek irodát nyitni, írta cikkében a Forbes.

DUPLA JÁRMŰVES TESZTÜZEM

Ma délelőtt újabb mérföldkőhöz érkezett a Szeged és Vásárhely között közlekedő tram – train: ezúttal egyszerre két szerelvény, az egyes és a kettes is begördült Vásárhelyre, a Népkerti állomásra. A dupla járműves tesztüzem során összekapcsolt két tram-train szerelvény hétfőn, kedden és szerdán járja majd tesztköreit együtt a városban, írta a vasarhely24.com cikkében.

NEM MINDENNAPI KUTATÁS AZ SZTE-N

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Egyetemmel közösen végzett négy éves projektje. A csaknem másfél milliárd forint értékű kutatás során azt vizsgálták, hogy a leginkább halálos betegségek túlélési esélyét, hogyan lehet növelni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb