Közélet

Napi összefoglaló: lassul a járvány terjedése, túl vagyunk a nehezén, négymillió beoltottnál jöhet a következő enyhítés

Nagyon úgy tűnik, hogy lassan túl leszünk a harmadik hullámon: 1600 újonnan azonosított fertőzött lett, valamint 200 alatt maradt a halálos áldozatok száma mára. Müller Cecília szerint is lassul a járvány, túl vagyunk a csúcsponton. Arról is írtunk ma, hogy a négymilliomodik beoltott után várhatjuk a nagy nyitást, ekkor enyhíthet a kormány a 3,5 millió beoltottat követően. Az is kiderült továbbá, hogy a magyarországi óvodások 60, az alsós általános iskolások 75 százaléka kezdte meg a sulit hétfőn és azt is megtudtuk, hogy a nyáron jön a következő 2 tram-train szerelvény. Az SZTE háza táján is volt miről írni, ugyanis a szén-dioxid elektrokémiai hasznosítására dolgoztak ki a korábbinál hatékonyabb, skálázható megoldást a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

CSUPÁN 1600 ÚJ ESET ORSZÁGOSAN

Az elmúlt 24 óra adatai alapján 1645 új fertőzöttet regisztráltak országosan, ezzel a járvány kezdete óta összesen 754 833 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 54 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 199 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 580 főre emelkedett.

TÚL VAGYUNK A NEHEZÉN

A harmadik járványhullám lassulására utaló – igaz, meglehetősen kevés 12,9 ezer teszt mellett 1645 új megbetegedést – jelző friss járványadatok közlését követően az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján elhangzott: egyre közelebb az oltottak 3,5 milliós határa, amelyet követően a belügyminiszter egyedi közigazgatási határozatban dönthet a járványvédelmi intézkedések következő lazítási fokozatának életbe lépéséről.

AZ ALSÓSOK EGYNEGYEDE HAGYTA KI A SULIT HÉTFŐN

Hétfőn a magyarországi óvodások 60, az alsós általános iskolások 75 százaléka ment be az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint, akik azt is írják, a pedagógusok szinte egytől egyig munkába álltak. Az Adom Diákmozgalom egy saját felmérés alapján korábban azt írta, az érintett iskolások 44%-a maradt távol a jelenléti oktatástól.

NÉGYMILLIÓNÁL ITT A NAGY NYITÁS

Orbán Viktor korábban azt mondta, 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, az újabb újraindítási lépések fokozatosan várhatóak. A következő nagyon fontos mérföldkő az lehet, amikor elérjük a négymillió magyar beoltottat – írja a Magyar Hírlap, amely szerint a kormány komoly könnyítéseket tervez.

BŐVÜLÜNK: HAMAROSAN MÉG 2 TRAM-TRAIN ÉRKEZIK

A főmérnök a Rádió7 keddi Közös nevezőjében arról is beszélt, 3 prototípus érkezett meg, az első kettő a próbák végén tart, utána közlekedhetnek tesztüzemmódban, de ez egy hónapon belül megkezdődik. Ha a típus engedélyt megkapják a proto-szerelvények, akkor jönnek a szériajárművek, amelyeknek már csak kb 2-3 ezer km-t kell teljesíteni próbaüzemmódban. A 4. szerelvény június elején várható, az 5. pedig júliusban – hangzott el. Amennyiben 5-6 jármű már átesett a teljes hatósági vizsgán, akkor a MÁV dönthet úgy, hogy megindítja utasokkal a közlekedést, egy átmeneti menetrend szerint.

HASZNOSÍTHATÓ A SZÉN-DIOXID? IGEN!

A szén-dioxid elektrokémiai hasznosítására dolgoztak ki a korábbinál hatékonyabb, skálázható megoldást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, felfedezésüket szabadalmaztatták, eredményeikről pedig a Nature Energy című lapban számoltak be – közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb