Szegedi Arcok

Fiatalok, a szemétmentes Szegedért: exkluzív Szeged365 interjú Vízhuzó Zílióval, a Teentrashers egyik alapító tagjával

Sokszor hallunk ilyen-olyan szemétszedési akcióról. Hol a szegedi Gergő Ligetet, hol a Tisza-partot, vagy nem is olyan sokára a Kállay Ligetet takarítják az önkéntesek. De, hogy miért is tűnik ki ezek közül a hétvégi Lapost rendbetevő Teentrashers csapata? Hát azért, mert fiatalok, 16 évesek és ez ékes példája annak, hogy nem csak az idősebb nemzedéknek fontos a szemétmentes környezet! Mi pedig utánajártunk annak, hogy mégis mi fán terem a kis csapat, és vajon hogy vitte rá a lélek a kamaszokat, hogy rendbe tegyék Szegedet. Erről pedig a csoport egyik alapító tagját, Vízhuzó Zíliót faggattuk.

„Egy délutáni beszélgetés során merült fel a kérdés, hogy ki, mit szeretne magával kezdeni érettségi után. Az osztálytársammal, Teiszl Dalmával (ő a másik alapító) közös nevezőre jutottunk, miszerint az iskola után mind a ketten szeretnénk belépni egy környezetvédelmi szervezethez és ebből jött az ötlet, hogy miért nem alapítunk inkább mi egyet?” – mesélte Zílió a Teentrashers születését és hozzátette, hogy még aznap létrehoztak egy csoportot a Facebbokon.

AZ INSPIRÁCIÓ AZ OKTATÁSBÓL FAKADT

Hogy honnan jött a kezdő löket a fiataloknál? Az alapító erre a kérdésre elmondta, hogy egy számára nagyon kedves tanár beszélt a világot érintő szemétmennyiség problémájáról, ami rögtön gondolkodóba ejtette.  

„Egy tanárunk inspirált engem személy szerint, aki azt mondta, hogy a mi generációnk és a bolygónk is szeméthegyben fog fulladozni, tehát ezen változtatni kell. Elgondolkodtam, és kitaláltam, hogy akkor szemetet kell szedni! Így tudunk csak segíteni, hátha a bolygónk tisztább lesz” – emelte ki Zílió, majd elárulta, hogy a céljaik között szerepel az is, hogy országos szintre emeljék az akcióikat, de egyelőre csak Szegedben gondolkodnak és szeretnék, ha minél több emberhez eljutna a világnézetük, hogy ráébredjenek arra a tudatra, hogy valójában mennyire szemetes is a környékünk.

MÁR KÉT SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓT TUDNAK MAGUK MÖGÖTT

„Elképesztő, hogy mennyi hulladék van. A múlt héten a Lapost takarítottuk ki, míg az első szemétszedésünk két hete történt, a Baktói úti töltésnél. Ott maximum 20 négyzetméreten dolgoztunk, és 15-20 zsáknyi szemét lett” – világosított fel bennünket a keserves helyzetről a csapat egyik első embere, és hát húha…. El kell tényleg gondolkodnunk azon, hogy mennyire hanyagok vagyunk mi emberek.

AZ EGYETEMISTÁK A LEGSZORGALMASABBAK  

Zílió és Dalma még csak gimnazisták és ebből fakadóan rákérdeztünk arra, hogy akkor tényleg ennyire érdekli a bolygó sorsa a fiatalokat? Vagy mi a helyzet a többiekkel?

„Ha a korosztályokat tekintjük, akkor a felnőttek és az idősebbek már nagyon dicsérnek bennünket és ők már észrevették, hogy ennek van értelme. Az egyetemisták is nagyon jól látják a helyzetet és ők is jönnek szemetet szedni. A legtöbb ember, aki kijött nekünk segíteni, azok közül a legtöbb egyetemista volt, huszonéves fiatal. A mi, gimnazista korosztályunkból még nem sokan ébredtek rá a helyzet fontosságára, de azért van még egy-két emberke, és lassan egyre többen leszünk” – hangsúlyozta Zílió, és azt is elárulta, hogy most szombatra is előreláttak egy kis hulladékgyűjtést. A tervek szerint visszatérnek a Laposra, és a lebombázott hídig mennek, ha időben lesznek, még tovább és időt, valamint energiát nem sajnálva, önzetlenül tesznek helyettünk is a szegedi környezetért.

A teljes interjút Vízhuzó Zílióval itt hallgathatod meg:

A hétvégi összefoglalót pedig itt találod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb