Blog

PénzügyesAnyu Blog: Falusi CSOK kisokos: Buktatók, amikre mindenképpen figyelj!

Az állami támogatások népszerű körébe tartozik Csongrád megyében is a falusi CSOK, mivel várostól pár kilométerre sokszor kedvezőbb árakon juthatunk hozzá magánházhoz, mint Szegeden. 3 gyermek vállalásakor 5 milliót tudunk ingatlan vásárlásra igényelni és további 5 millió forint fordítható az ingatlan korszerűsítésére. A támogatás viszont nem az egyszerűbbek közé tartozik és elég sok buktatót tartalmaz. Összegyűjtöttem más tapasztalt kollégák segítségével a leggyakoribb kérdéseket és hibákat:

A TELEPÜLÉS NEM SZEREPEL A PREFERÁLT KISTELEPÜLÉSEK LISTÁJÁN: Ez elég egyszerű feltételnek tűnik, de sokszor nem figyelnek erre az ügyfelek. Csongrád megyében az alábbi településeken tudod igénybe venni a támogatást: Ambrózfalva, Apátfalva, Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Csanádalberti, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Derekegyház, Dóc, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferencszállás, Forráskút, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Magyarcsanád, Maroslele, Mártély, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Nagytőke, Ópusztaszer, Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szegvár, Székkutas, Tiszasziget, Tömörkény, Üllés, Zákányszék, Zsombó

KORÁBBAN IGÉNYELT MEGELŐLEGEZŐ CSOK MÉG NEM TELJESÜLT: Adott esetben előfordulhat, hogy vásárlásra igényeltél 1,43 M Ft normál CSOK-ot, egy meglévő és egy vállalt gyermekre. Addig nem kérhető a falusi CSOK, amíg a vállalt gyermek be nem tölti a terhesség 12. hetét.

NINCS MINDKÉT IGÉNYLŐ TULAJDONÁBAN AZ INGATLAN: Az mindegy, hogy milyen arányban osztoztok az ingatlan tulajdonjogán, de valamennyi tulajdoni hányada legyen mindkettőtöknek.

A BENYÚJTOTT KÖLTSÉGVETÉS NEM REÁLIS: Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy még nem egyeztél meg minden vállalkozóval a korszerűsítési munkákra konkrét összegben, de ne hasraütés-szerűen írd össze a tételeket. Az értékbecslők tapasztaltak, és nem fogják elfogadni a találomra beírt számokat. Ne legyen egy ablakcserére beírva 3 M Ft, ha ránézésre van 4 ablak az ingatlanban.

A KIVITELEZŐ AZ IGÉNYLŐK KÖZELI HOZZÁTARTOZÓJA: Azaz a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér nem végezheti el a munkákat a falusi CSOK-kal értintett ingatlanon.

AZ INGATLAN NEM MEGFELELŐ ALAPTERÜLETŰ: Ez attól függ, hogy hány gyermekre kéritek a támogatást. 1 gyermek esetén a minimum terület: 40 m2, 2 gyermek esetén 50 m2, 3 gyermek esetén 60 m2 és 4 vagy több gyermek esetén: 70m2.

A KORSZERŰSÍTÉSI MUNKÁLATOK BEFEJEZÉSE UTÁN NEM LESZ ÖSSZKÖZMŰVES AZ INGATLAN: Ezt nem ragoznám túl, legyen bent vezetékes víz, gáz és áram is. A víznél fontos, hogy ivóvíz minőségű igazolás szükséges, ha külterületen helyezkedik el az ingatlan. Természetesen, ha csak árammal oldod meg a sütés-főzés-fűtés funkciót, akkor nem kell, hogy a vezetékes gáz az ingatlanba bekötésre kerüljön.

NINCS MEG A 2 ÉVES TB JOGVISZONY: Míg a babavárónál 3 év, a sima CSOK-nál 180 nap, itt 2 év az elvárás. A GYED ideje beleszámít és elég, ha egyikőtök felel meg a feltételnek.

NEM TUDJÁTOK ÖNERŐBŐL ELŐFINANSZÍROZNI A MUNKÁLATOKAT: A falusi CSOK-nál is, a korszerűsítés esetén magatoknak kell mindent megcsinálni önerőből és a kérelem elbírálása után kapjátok meg a kért összeget, tehát utófinanszírozott a támogatás. Megoldás lehet ilyenkor, hogy részletekben kéritek a CSOK összegét, azaz:  Befejeztek egy munkafázist önerőből, értékbecslő és banki jóváhagyás után megkapjátok az eddig elköltött pénzt, majd a következő munkát már a banktól folyósított összegből finanszírozzátok.

AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSHOZ BEADOTT SZÁMLÁKAT NEM LEHET A FALUSI CSOKNÁL ELSZÁMOLNI: Ennyi punktum. Vagy egyikhez, vagy másikhoz tudod a számlákat benyújtani.

A KÖLTSÉGVETÉS 70%-ÁRÓL NEM TUDTOK SZÁMLÁT BENYÚJTANI: A támogatás akkor jár, ha a költségvetés – ami a maximum összeg esetében 5 M+ ÁFA – legalább 70%-át számlával tudjátok igazolni.

NINCS A GYERMEKEKNEK SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYA: Gyakori probléma, mert vagy még nem is készült a gyermeknek személyi, vagy az már lejárt. Már a kérelem benyújtásához szükséges, így mindenképpen ellenőrizni kell. A gyerekek ugyanarra a címre legyenek bejelentkezve, mint a szülők. Vásárlás esetén a tulajdonjog megszerzése után be kell jelentkezni az új ingatlanba is, ezt igazolni kell később a pénzintézet felé.

NEM EGYEZIK A TÉRKÉPEN SZEREPLŐ INGATLAN MÉRETE A VALÓSÁGGAL: Amennyiben ez így van, akkor ugyancsak nem jár a támogatás, ezt nagyon gyorsan kiszúrja az értékbecslő. Nagyon-nagyon gyakori probléma. Sok helyen építenek hozzá az ingatlanhoz konyhát, nappalit, stb. Ha vásárlás előtt álltok, ezt nézzétek meg, mert az eladónak csak addig lesz érdeke ezt megcsináltatni (fennmaradási engedélyt kell rá kérni, ami általában többszázezres nagyságrendű tétel is lehet), amíg meg nem veszitek az ingatlant. Az ügyvédnek ezt nem kötelessége ellenőrizni, de adásvételi után, nagy valószínűséggel ez a Ti költségetek lesz.

A fentiekből is látszik, hogy sok mindenre kell figyelni és nem mentem bele minden részletbe! Kérjetek pénzügyi szakembertől tanácsot a vásárlás előtt, mert időt és pénzt is fogtok vele spórolni. Amennyiben más állami támogatás érdekel, akkor olvasd el ezt a cikket is:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60 www.penzugyesanyu.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb